OPEC chce pokles ropy zastaviť nad 70 USD/barel

Koniec minulotýždňového obchodovania na komoditných trhoch ovplyvnili najmä prepady makroekonomických fundamentov. V piatok sme sa dočkali hneď troch výsledkov z USA: 17 ročné minimá začatej výstavby domov, 27 ročné minimá počtu vydaných stavebných povolení a najväčší prepad prieskumu spotrebiteľskej dôvery Michiganskej Univerzity, od kedy je tento prieskum vykonávaný. Komodity trpeli týmito výsledkami hneď dva krát: prvý medvedí tlak vyvolávajú obavy z poklesu dopytu, ktorý je závislý na ekonomickej aktivite. (Napríklad v spotrebe energií zastáva USA najvyššiu priečku z pomedzi ostatných krajín sveta.) Druhým medvedím faktorom bol dolár, ktorý ovplyvňuje komodity cez ich funkciu investičnej alternatívy. Výrazný prepad ekonomických výsledkov podnietil obc hodníkov k vyhľadaniu bezpečnejších investičných alternatív, ako je hotovosť a štátne dlhopisy (denominované v dolároch), čo pomáhalo zelenej bankovke k vyšším cenám. Naopak komodity tento faktor tlačil nadol.

Ropa (CLZ8)

Oba tieto faktory počas piatkovej seansy držali cenu ropy v blízkosti tohtoročných miním. K tým sa ropa sklonila len jeden deň predtým, keď trh reagoval na sklamanie z výsledkov priemyselnej produkcie v USA. Hovoríme o úrovni 70 USD/barel, na ktorej ropa nebola od septembra 2007. Za uplynulý týždeň cena ropy klesla o 14 % a zrejme by si zaknihovala výraznejšie straty, keby do hry nezasiahol OPEC. „OPEC“ je v súčasnosti témou číslo jedna pre trh s ropou. Momentálne predstavuje jediný možný činiteľ, ktorý by mohol zasiahnuť do hry a pokúsiť sa prevážiť faktor negatívnych ponukovo dopytových fundamentov. Zdá sa, že odhodlanie OPECu treba brať skutočne vážne. Cena pod 70 USD/barel totiž ohrozuje rozpočet viacerých krajín. Už cena pod 80 USD/barel je hrozba pre ekonomiku Venezuely, cena pod 65 USD/barel pre hospodárstvo najväčšieho svetového producenta ropy Saudskej Arábie a ak by sa cena dostala pod 50 USD/barel, bude to problém pre všetky krajiny OPECu.

O vážnosti situácie svedčia aj avizované rokovania zástupcov OPECu s producentmi ropy, ktorí nie sú členmi tejto organizácie. Podľa slov samotného predsedu OPECu, by sa k znižovaniu produkcie mohli pripojiť aj tieto krajiny. Súčasná vysoká frekvencia správ o odhodlaní producentov ropy zamedziť ďalšiemu zlacňovaniu drží trh v permanentnom napätí. Navyše sa dá čakať, že blížiac sa piatkovému zasadnutiu OPECu sa táto frekvencia správ a špekulácií ešte zvýši. Na základe toho sa dá čakať silná neochota obchodníkov poslať cenu ropy výraznejšie pod 70 USD/barel. Na druhej strane ani OPEC zatiaľ nemá silu vymaniť ropu z medvedieho zovretia klesajúceho dopytu. Až do piatkového zasadnutia OPECu teda predpokladáme oscilovanie medzi cenami 65 až 80 USD/barel. Dnes by do ceny ropy mohol zasiahnuť komentár šéfa FEDu Bernankeho, ktorý sa pred rozpočtovou komisiou vyjadrí k ekonomickým výhľadom. V prípade, že nezostane len pri zopakovaní jeho predošlého prejavu (v stredu minulý týždeň) a Bernanke okorení situáciu ďalšími nelichotivými predikciami voči národnej ekonomike, ropa môže čeliť obnoveným výpredajným tlakom a ešte dnes dočiahnuť na dolnú hranicu vytýčeného pásma. Ak by však Bernankeho prejav nepriniesol nič nové, ropa sa postupne môže šplhať cez 75 až k 78 USD/barel.

V rámci najbližších dní môže do ceny ropy zasiahnuť zajtrajšie vysporiadanie credit default swapov skrachovanej Lehman Brothers. V prípade, že sa tento faktor negatívne premietne na akciové trhy, cena ropy sa môže pridržiavať súčasných nízkych úrovní a zotrvávať na nich až do zasadnutia OPECu.

Priložený graf znázorňuje úzku koreláciu medzi vývojom ceny EUR/USD a ropy. V priebehu roku 2007 a v prvej polovici tohto roka stúpla korelácia zo 70 na 90 %, tento týždeň môže rozhodnutie OPECu a prípadne i iných krajín produkujúcich čierne zlato, znova zmierniť koreláciu.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy