Žiadna nemecká banka nechce ako prvá siahnuť po štátnej pomoci

Berlín/Hamburg 18. októbra (TASR) - Deutsche Bank sa dokáže vyrovnať s finančnou krízou vlastnými silami.

Berlín/Hamburg 18. októbra (TASR) – Deutsche Bank sa dokáže vyrovnať s finančnou krízou vlastnými silami. Na otázku nemeckého týždenníka Bild am Sonntag, či jeho koncern využije pomoc štátu, šéf Deutsche Bank Josef Ackermann povedal, že banka nepotrebuje od štátu žiadne peniaze. Kríza vraj v žiadnom momente akútne neohrozovala Deutsche Bank. "Sme jednou z najsilnejších a najlepšie kapitalizovaných bánk na svete." Týždenník Der Spiegel zasa citoval Ackermannove slová, ktoré mal vysloviť na stretnutí vedenia koncernu: "Hanbil by som sa, keby sme v kríze prijali štátne peniaze."

Opatrnejšie ako líder sa vyjadrila dvojka na nemeckom bankovom trhu. "V pokoji si to rozmyslíme, či to pre nás prichádza do úvahy. Myslím, že je povinnosťou každého bankára, aby pouvažoval o tom, či sa bude podieľať na záchrannom balíku," uviedol šéf Commerzbanky Martin Blessing pre dnešné vydanie Bildu. "Pretože od kapitálovej sily závisí, či je možné poskytovanie ďalších úverov, čo je v recesii veľmi dôležité."

Podľa informácií mníchovského časopisu Focus uvažujú nemecké banky o tom, že by takzvaný fond na stabilizáciu finančného trhu využili spoločne. Problémom totiž je, že žiadna z nich nechce siahnuť po štátnej pomoci ako prvá. V pondelok sa bude rokovať o tom, či sa spoločne všetky súkromné a krajinské banky nedostanú pod jeden ochranný dáždnik. Znamenalo by to, že by nebolo jasné, ktorý inštitút sa ocitol v problémoch a potrebuje pomoc.

Záchranný balík nemeckej vlády v hodnote 500 miliónov eur (15,06 miliardy Sk) vstúpil do platnosti dnes. Finančné spoločnosti teda môžu už v pondelok z neho čerpať. Balík v piatok v zrýchlenom legislatívnom konaní schválili obe komory parlamentu – Spolkový snem (Bundestag) aj Spolková rada (Bundesrat) – a potom legislatívu podpísal aj nemecký prezident Horst Köhler.

V pondelok vláda stanoví podmienky, za ktorých sa banky môžu uchýliť pod štátny ochranný dáždnik. Ide tu aj o obmedzenie platov manažérov na 500.000 eur (15,06 milióna Sk) ročne a zrušenie bonusov a opatrné vyplácanie dividend.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy