Veľká porota v Los Angeles hľadá prvých vinníkov hypotekárnej krízy

Los Angeles 17. októbra (TASR) – V Spojených štátoch už čoskoro padnú prvé obvinenia v súvislosti s podielom bánk a úverových ústavov na hypotekárnej kríze, ktorá vlani ochromila bankový sektor v USA a neskôr sa rozšírila do celého sveta. Naznačil to v noci na dnes vysoký predstaviteľ federálnej prokuratúry v Los Angeles.

"Domnievam sa, že čoskoro uvidíme skutočne dramatické výsledky vyšetrovania," povedal prokurátor Thomas O’Brien pre agentúru AP a dodal, že hypotekárne podvody sú pre neho aj pre obyvateľov Kalifornie vážny problém.

Pod prokurátora O’Briena spadá sedem krajov v Kalifornii, ktoré sa stali centrom stavebného rozmachu a trhu s nehnuteľnosťami. V tejto oblasti sa usídlilo veľa hypotekárnych ústavov. Niektoré z nich lákali klientov na zdanlivo výhodné úvery s nízkym úrokom, ten však postupne narástol do veľkej výšky.

Takzvaná veľká porota v Los Angeles vyšetruje najmenej troch poskytovateľov hypoték v USA: Countrywide Financial, New Century Financial a IndyMac Bancorp. Prokuratúra zisťuje, či spáchali hypotekárne a iné podvody.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy