Máme právo na tvrdé opatrenia voči finančnému sektoru, tvrdí Fico

V rámci riešenia ekonomickej a finančnej krízy majú európske vlády právo na najtvrdšie opatrenia. Slovenský premiér Robert Fico to vyhlásil pred novinármi na záver jesenného summitu Európskej únie v Bruseli, kde súčasná kríza tvorila jednu z hlavných tém.Podľa Fica v prostredí EÚ naďalej prevládajú veľké obavy a opatrnosť a očakávajú sa reakcie finančného trhu na kroky jednotlivých členských štátov.

BRUSEL – V rámci riešenia ekonomickej a finančnej krízy majú európske vlády právo na najtvrdšie opatrenia. Slovenský premiér Robert Fico to vyhlásil pred novinármi na záver jesenného summitu Európskej únie v Bruseli, kde súčasná kríza tvorila jednu z hlavných tém.
Podľa Fica v prostredí EÚ naďalej prevládajú veľké obavy a opatrnosť a očakávajú sa reakcie finančného trhu na kroky jednotlivých členských štátov. „Nikto nechce, aby miliardy, ktoré sa vynakladajú na rekapitalizáciu, opatrenia, ktoré sa prijímajú na ochranu vkladov, skončili ako teplé obklady pre mŕtvolu,“ opísal neistotu v súvislosti s účinnosťou krízových opatrení. Vzťah štátov a trhu pritom Fico charakterizoval ako „nerovnocenný súboj“.

Zatiaľ čo sa vlády správajú „zodpovedne, morálne a eticky“, trhy „čakajú na to, čo urobia vlády, a potom si zväčša aj tak urobia čo chcú, pretože na rozdiel od vlád, trhy nepoznajú ani morálku, ani zodpovednosť, ani etiku“. „Preto prevládajú veľké obavy a opatrnosť, aký bude ďalší vývoj v nasledujúcich …

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy