EUR/SKK vstúpil do otvoreného boja s NBS, čo môže znamenať možný konverzný kurz pod úrovňou 30,000 EUR/SKK

Včerajší deň opäť potvrdil silu carry obchodníkov, ktorí napriek negatívnym výsledkom US ekonomických fundamentov podporili korekciu zelenej bankovky až k minimám na 1,5690/80 EUR/USD. Carry (USD/JPY) boli podporované jastrabím výhľadom FED-u a pozitívnym obratom na US akciovom trhu, ktorý bol tlačený korekciou ropy pod úroveň 130 USD/barel.

Ranný začiatok kráľovského páru EUR/USD pritom začínal býčím atakom na maximá 1,5800/20, základom tohto nárastu boli pozitívne predpoklady potvrdenia 12-ročných maxím ekonomického rastu Nemecka. Napriek tomu, že prvá revízia nemeckého ekonomického rastu potvrdila veľmi silné čísla, EUR/USD sa prudko otočil na juh k minimám na 1,5750/40. Tento obrat bol spôsobený výrazným prepadom spotrebiteľskej dôvery GfK, ktorá v júni klesla na úroveň 4,9, pričom trhové očakávania boli 5,9.

Okrem spotrebiteľskej dôvery z Nemecka EURo nepodporili ani výsledky podnikateľskej dôvery z Francúzska, ktorej májové výsledky klesli k úrovni 102 (predpoklad 105, posledný 106). Práve výrazný ústup spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery v dvoch najsilnejších európskych ekonomikách poskytol počas ranného obchodovania základný impulz pre včerajšiu korekciu zelenej bankovky.

Výsledky zelenej bankovky počas včerajšej obchodnej seansy sa nedajú hodnotiť inak ako veľmi negatívne, kde realitný trh podlieza naďalej svoje historické minimá, k čomu sa včera pridala aj spotrebiteľská dôvera z US ekonomiky. Ale ani tieto negatívne výsledky nezastavili pozitívny pochod zelenej bankovky počas včerajšieho dňa, čo bolo výsledkom, že protistrana (euro) neposkytla nič pozitívnejšie. Potvrdzujú sa tak naše dlhodobé predpoklady, že trh nečaká na pozitívne čísla z eurozóny, ale výrazne reaguje na negatívne výsledky.

Realitný trh US ekonomiky poskytol včera výsledky Case/Shillerovho indexu cien domov za marec, ktoré poukazujú na pokračujúci výrazný prepad realitného trhu. Subindex 20 metropol klesol o 14,4% Y/Y, čo spolu s prepadom indexu 10 metropol (15% Y/Y) predstavuje 20-ročné minimá v histórii tohto fundamentu. Zarážajúci je fakt, že pokles cien nehnuteľností zaznamenalo všetkých 20 metropol.

Okrem prepadu Case/Schillerovho indexu cien, realitný trh poskytol tiež výsledky predaja nových domov za apríl, ktoré prekvapili miernym nárastom k úrovni 526 tis. (3,3% M/M), čo bolo spôsobené negatívnou marcovou korekciou k úrovni 506 tis. (najnižšie od apríla 1991). Je nutné si uvedomiť, že napriek pozitívnej medzimesačnej zmene predaj nových domov zaznamenal na ročnej báze neskutočný pokles 42% Y/Y. Pozitívne sa vyvíjala i cena predaných nových domov, ktorá stúpla na 246, tis. USD, čo predstavuje 9,1% M/M (1,5% Y/Y) nárast, ide o prvý medziročný nárast ceny predaných domov za posledných 5 rokov. Aktuálna ponuka 456 tis. predstavuje 10,6-mesačnú zásobu, čo predstavuje mierny pokles z marcových 27-ročných historických maxím.

Napriek týmto katastrofálnym výsledkom realitného trhu zelená bankovka nestratila silu a atakovala silný support na úrovni 1,57 EUR/USD.

Okrem realitného trhu zelenú bankovku neoslabili ani slabé čísla májovej spotrebiteľskej dôvery z Ameriky. Spotrebiteľská dôvera padla na 16-ročné minimá, čo je výsledkom aktuálneho stavu US ekonomiky, ktorá pod ťarchou prepadu realitného a hypotekárneho trhu stráca dych. Ak sa k tomu pripočítajú silné inflačné tlaky, je potom pochopiteľný spotrebiteľský skepticizmus US spotrebiteľov, ktorí nevidia svoju blízku budúcnosť cez ružové okuliare, ktoré sa im snaží nanútiť FED.

Dnešný deň po včerajších silných číslach prinesie iba mierne vydýchnutie pred zajtrajšou očakávanou prvou revíziou ekonomického rastu HDP z US ekonomiky za 1Q, kde sa očakáva pozitívny nárast z 0,6% Q/Q až k úrovni 1% Q/Q.

Ranné výsledky dovoznej inflácie len potvrdili globálny dopad nárastu energií, kde ani silná úroveň EUR/USD nedokáže tlmiť prudké nárasty ropy (130 USD/barel), čo udržiava dovoznú infláciu na silných leveloch 0,9% M/M, 5 % Y/Y (predpoklad 0,7% M/M, 5,5 % Y/Y).

Práve pokračujúci inflačný tlak v EU aj prostredníctvom dovoznej inflácie potvrdzuje včerajšie jastrabie vyhlásenia Webera (ECB). Ranné čísla dovoznej inflácie napomohli výstupu kráľovského páru k maximám na 1,5740/50 EUR/USD.

Zelená bankovka poskytne aprílové výsledky objednávok tovarov dlhodobej spotreby, ktoré tvoria výraznú položku ekonomického rastu. Tieto výsledky sa očakávajú na úrovni -1,5% M/M (posledný -0,3% M/M), čo vytvára predpoklady výrazného spomaľovania americkej ekonomiky v 2Q. Výrazný pokračujúci prepad je ovplyvnený poklesom objednávok v doprave, čo je výsledkom spomaľovania ekonomiky USA. Výraznejší prepad objednávok tovarov dlhodobej spotreby otvára priestor pre býčí rast EUR/USD k maximám na 1,58/1,5820 EUR/USD, pozitívne výsledky otvárajú medvedí ústup k minimám na 1,57/1,5680 EUR/USD. Výrazný vplyv na vývoj kráľovského páru počas dnešného dňa by mohla mať očakávaná pozitívna revízia HDP, ktorá sa očakáva zajtra na úrovni 1% Q/Q (posledná 0,6% Q/Q). Práve tieto špekulácie na výraznú pozitívnu revíziu ekonomického rastu za 1Q môžu tlačiť kráľovský pár až k minimám na 1,5650/40 EUR/USD.

SKK napĺňa naše predpoklady a prelomila kľúčový level 31,000 EUR/SKK s výhľadom k minimám na 30,750/700 EUR/SKK. Práve prelomenie tejto úrovne bez reakcie NBS otvára špekulácie druhej revalvácie centrálnej parity (35,442 EUR/SKK), čo potvrdzuje odhady možného konverzného kurzu pod úrovňou spodnej hranice ERM II (30,126 EUR/SKK). Aktuálny vývoj EUR/SKK si určite vyžiada promptnú reakciu NBS (intervencia v neprospech SKK, revalvácia centrálnej parity EUR/SKK). Aktuálne sa teda EUR/SKK dostáva do rizikovej zóny s dohľadom NBS, ktorá určí najbližší smer vývoja a určite táto jej reakcia odkryje karty pre konverzný kurz EUR/SKK (oficiálne 8. júla). Prípadná revalvácia potvrdí odhady konverzného kurzu pod levelom 30,000 EUR/SKK, intervencia NBS udrží predpoklady konverzného kurzu na úrovni 31,500 EUR/SKK.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy