Realitný trh a spotrebiteľská dôvera budú tvarovať dnešný sentiment US akciových trhov

Americké akciové trhy majú za sebou deň voľna, kedy sa otvorila cesta na početné špekulácie, či makroekonomické dáta nastávajúceho náročného týždňa pochovajú dvojmesačnú akciovú rely, alebo dajú minulotýždňovému silnému výpredaju nálepku trhová korekcia. Dnešný deň tak bude prvou vážnou skúškou, keďže nás čakajú tri dôležité a veľmi citlivo vnímané zverejnenia: vývoj cien domov meraný Case-Shiller indexom merajúci cenové hladiny v 20 hlavných metropolitných oblastiach USA, Spotrebiteľská dôvera za máj a v neposlednom rade aprílové čísla predaja Nových domov.

Na úvod však nachvíľku odbočme a pozrime sa na dve zaujímavé vyjadrenia ekonómov na vývoj v bankovom sektore. Podľa Josepha Masona z americkej univerzity Drexel University’s LeBow sa nachádzame v takej fáze krízy, kedy už nie je možné zastaviť sériu budúcich bankrotov bánk. Tento profesor sa vo svojej vedeckej práci zaoberal vývojom bankového sektora počas minulých hospodárskych kríz. Podobný názor zdieľa aj analytik Gerard Cassidy zo spoločnosti RBC Capital Markets, ten predpokladá že v priebehu nasledujúcich dvoch troch rokov budeme svedkami minimálne 150 bankrotov bánk v USA. K tomuto odhadu dodáva komentár: „ak sa súčasné spomalenie americkej ekonomiky pretaví do recesie rozmerov podobných tým z 80tych rokov a 90tych rokov, počet zlyhaní bánk sa môže v nasledujúcich rokoch vyšplhať až na 300.“

Cassidy a jeho kolegovia z RBC Capital Markets vyvinuli systém skorého varovania na odhaľovanie možných budúcich problémov bánk založený na pomerovom ukazovateli, tzv. Texas Ratio. Tento ukazovateľ sleduje vývoj delikvencie hypoték (vrátane tých, ktoré meškajú v splátkach viac ako 90 dní) v pomere k hmotným aktívam bánk a rezerv na budúce krytie strát na zle poskytnuté úvery. Výsledné číslo v jednoduchosti odzrkadľuje schopnosť bánk svojim kapitálom pokrývať možné budúce straty nekvalitných úverov, ktoré sa nachádzajú v určitom štádiu nesplácania. Prepočty ukazovateľov pritom vychádzali z vývoja bankového sektora v Texase pred spustením recesie v 80 tych rokoch. Z údajov vyplývalo, že ak problémové aktíva presiahli dostupný kapitál banky, veľa z nich sa dostalo do stavu bankrotu. Podobný vývoj sa objavil aj počas recesie v 90tych rokoch v štáte Nové Anglicko. Odhliadnuc od týchto výpočtov dokumentuje obrat vo vývoji v bankovom sektore aj americký Úrad pre ochranu vkladov kontrolujúci vývoj bankovej solventnosti FDIC koncom roka 2007 vytipoval 76 bánk s potenciálnou hrozbou možného bankrotu. V roku 2006 ich bolo 50, čo predstavovalo najnižšiu úroveň za posledných 25 rokov, môžeme tak mať prvý náznak obratu dlhodobého trendu.

Počas dnešného obchodného dňa neočakávame žiadne dôležité firemné kvartálne výsledky a o to viac sa pozornosť bude sústreďovať na makroekonomické fundamenty. Prvý bude Case-Shiller index cien domov o 15:00, ktorý je jeden z najsledovanejších ukazovateľov vývoja cenovej hladiny domov v USA. Meria vývoj cien domov v 20 hlavných metropolitných oblastiach USA. A zastavenie poklesu cien domov je jednou z nevyhnutných podmienok stabilizácie strát finančných inštitúcií na hypotekárnych cenných papieroch, poklesom cien domov totiž dochádza zároveň k poklesu zábezpeky na hypotéky. Analytici predpokladajú, že dnešný výsledok by mohol naznačiť marcový pokles cien až o -14,2%, čiže akceleráciu z februárových -12,7%. Aj mierne horší výsledok by mohol podporiť veľmi negatívnu reakciu. Naopak pokles cien domov v blízkosti februárového, prípadne mierne nad -12% by trh pravdepodobne prijal rastovo. Vzhľadom k predajom Nových domov analytici očakávajú za apríl medzimesačný pokles o -0,6% na úroveň ročných predajov nových domov 520 tisíc. Odhady 61 ekonómov agentúry Bloomberg sa pohybujú v pásme 500-570 tisíc predaných nových domov na ročnej báze. Tento trh je dlhodobo v recesii a prevažná časť obchodníkov neočakáva žiadne zázraky, aj výsledok v rámci očakávaní tak môže priniesť skôr negatívnu reakciu. Posledným sledovaným zverejnením bude májová spotrebiteľská dôvera. Analytici očakávajú pokles z marcových 62,3 na 61 bodu. Odhady ekonómov pre spotrebiteľskú dôveru sa pohybujú v pásme 57-63. Tieto tri zverejnenia pravdepodobne určia dnešný trhový trend. Výsledky v blízkosti konsenzu budú vnímané trhom skôr pozitívne, naopak, čo i len trošku horší výsledok môže podporiť pokračovanie započatého výpredaja z minulého týždňa. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý a krátkodobý vyslal minulý týždeň signály na obrat do medvedieho, dnešné čísla môžu tento obrat potvrdiť alebo vyvrátiť.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy