Ropa v blízkosti $130 za barel, inflácia a varovania pred ďalšími 170 mld. strát finančných inštitúcií v USA nahlodali akciový optimizmus

Utorková obchodná seansa na amerických akciových trhoch je prvým strašiakom pre býčí tábor akciových obchodníkov. Na trh dorazili obnovené obavy z možných strát finančných inštitúcií, vysoké tempo rastu inflácie na výrobnej úrovni, nezastaviteľné rekordné ceny ropy v blízkosti 130 dolárov za barel a v neposlednom rade veľmi slabé hospodárske výsledky výrobcov zariadení pre domácnosti Home Depot a Lowe, ktoré sú výsledkom prehlbujúcej sa kontrakcie realitného sektora. Akciové indexy tak pod týmto sentimentom uzatvárali obchodovanie v značných stratách Dow Jones -1,53%/12828, Nasdaq Composite -0,95%/2492 a S&P500 -0,93%/1413. Najslabším sektorom sa stali služby -1,49%, nasledované technológiami -1,22% a finančný sektor -1,21%, najlepším sektorom už niekoľký deň v rade ostali energie +0,78%.

V úvode sa pozrime na vývoj inflačných tlakov na úrovni výrobcov (veľkoobchodu), meraný indexom PPI (Producer Prices Index). Podľa včera zverejnených údajov vzrástli ceny na úrovni výrobcov v apríli iba miernym tempom (myslíme to vzhľadom na očakávania!) +0,2% medzimesačne (konsenzus +0,4%), a na medziročnej úrovni o 6,5% (konsenzus bol 6,7%). Sezónna štatistická úprava výsledkov tak očividne robí divy, pretože rekordné ceny energií sa zatiaľ vo výsledkoch neodzrkadľujú. O to väčšie prekvapenie spôsobilo, že nečakaný silný rast zaznamenali PPI po očistení od vplyvu cien potravín a energií, tzv. PPI Core. V medziročnom porovnaní za apríl vzrástli PPI Core +0,4% na medzimesačnej úrovni (konsenzus +0,2%), pričom v medziročnom porovnaní činil nárast cien až 3%, čo je najrýchlejšie tempo rastu cien za posledných 17 rokov. Inflácia tak v žiadnom ohľade nie je na ústupe a bude sa stávať čoraz viac stredobodom pozornosti a môže viesť k pozastaveniu znižovania úrokových sadzieb FEDom na najbližšom zasadaní FOMC.

Súhrou náhod to včera jednoznačne naznačil aj viceprezident FEDu, Dolnald Kohn. Podľa jeho slov sú aktuálne úrokové sadzby dostatočne nízke nato, aby si FED mohol dať pauzu v znižovaní sadzieb a nechal si priestor na sledovanie vývoja v nasledujúcich týždňoch. Prestávka však nemusí byť nadlho, ako sám Kohn dodal, pokračujúca kontrakcia realitného sektora a pokles cien domov s ich následným efektom na finančné inštitúcie môže naďalej vytvárať negatívny tlak na rast ekonomiky. FED je aktuálne na tenkom ľade, obáva sa reakcie spotrebiteľov na rekordné ceny energií a potravín, pričom práve z tohto dôvodu sa môže na najbližšom zasadaní snažiť vyslať signál, že inflácia je aspoň naoko naďalej FEDom vnímaná citlivo. Pauza v znižovaní sadzieb na najbližšom zasadaní FOMC tak dostáva reálne kontúry.

Veľmi citlivo boli včera prijaté aj vyjadrenia analytičky Meredith Whitney zo spoločnosti Oppenheimer. Jej projekcie si získali pozornosť najmä z dôvodu, že v úvode hypotekárnej krízy ako prvá predpovedala silné straty amerického bankového gigantu Citigroup, ktorý od začiatku hypotekárnej krízy zverejnil najvyššie straty z prehodnocovania cenných papierov 40,9 mld. dolárov. Meredith Whitney očakáva, že banky môžu čeliť do konca roka 2009 ďalším stratám v objeme 170 miliárd dolárov. Zároveň znížila odhad zisku na rok 2008 pre banky Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wachovia a Wells Fargo v priemere o 17% a na rok 2009 o 20%.

Z firemných zverejnení potvrdili naše varovania hospodárske výsledky výrobcov vybavenia pre domácnosti. Home Depot (HD): čistý zisk za 1Q 2008 poklesol z dôvodu recesie v realitnom sektore o 66% na úroveň 356 miliónov dolárov, v prepočte 21 centov na akciu. Pod výsledok sa podpísalo aj 543 mln dolárov nákladov na plánované zrušenie 15 predajní a zrušení 50 ďalších plánovaných prevádzok. Tržby poklesli medziročne o 6,5%. Ak by sa od hospodárskeho výsledku odstránili náklady na rušenie prevádzok, zisk na akciu by dosiahol 41 centov, pričom analytici očakávali 37 centov na akciu. Hlavný výkonný riaditeľ Home Depot, Frank Blake pritom nevidí zatiaľ pozitívne trendy, ktoré by mohli viesť k stabilizácii realitného trhu. V rovnakom tóne dopadol aj hospodársky výsledok tretieho najväčšieho výrobcu zariadení pre domácnosti, Lowe’s Cos., ktorý čelil v 1Q 2008 17,9% medziročnému poklesu zisku. Neočakávame, že by sa tento trend mal zvrátiť. Je to celkom prirodzené, že ľudia radi investujú do vybavenia domácnosti, keď vidia, že im hodnota nehnuteľnosti rastie. To však v dohľadnej dobe nehrozí.

Z hľadiska dnešného obchodného dňa absentujú dôležitejšie firemné a makroekonomické zverejnenia. Včerajšie dôležité zverejnenie po uzatvorení akciových trhov, Hewlett-Packard: príjmy za 1Q 2008 zaznamenali pokles o 1% na 28,3 mld. dolárov, prekonali konsenzus analytikov na hladine 28,1 mld. Zisk na akciu dosiahol 87 centov, v súlade s poslednými firemnými odhadmi. Spoločnosť potvrdila projekcie na najbližšie kvartály, očakáva tržby v pásme 27,3 – 27,4 mld. a zisk na akciu 82 – 83 centov a zároveň potvrdila predchádzajúci výhľad na rok 2008. Zisk na akciu za 1Q 2008 zverejnený včera 87 centov, mierne prekonal odhady analytikov na hladine 85 centov. Tento výsledok by nemal zásadnejšie ovplyvniť dnešnú seansu. Mierne negatívnym signálom vzhľadom k včerajšej seanse je prudký odraz od 200 dňového kĺzavého priemeru na indexe Dow Jones a S&P500. Počas trojdňovej oscilácie okolo tejto kľúčovej technickej hladiny došla včera prudká korekcia, ktorá môže aktivizovať tábor predajných špekulantov. Pre index S&P500 bude kľúčové udržanie sa nad 1400 bodovou hladinou, prielom pod ňu by mohol byť trhom vnímaný veľmi negatívne. Sumár: dlhodobý trend ostáva klesajúci, strednodobý a krátkodobý je po včerajšom výpredaji ohrozený.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy