Slovenská koruna pokračuje v dosahovaní nových rekordov a otvára sa jej priestor k 31,000 EUR/SKK

Včerajšie výsledky ekonomického rastu Eurozóny pozitívne prekvapili. Základom boli nemecké čísla, ktoré dosiahli za 1Q 2008 12-ročné maximá. Aktuálne čísla nemeckého ekonomického rastu na úrovni 1,5% Q/Q, 1,8% Y/Y (posledné 0,3% Q/Q, 1,6% Y/Y) sú podporované hlavne domácou spotrebou, pretože export vzhľadom k silnému EURu výrazne nepomohol ekonomickému rastu. Nemecká živá voda v podobe ekonomického rastu podporila i ekonomický rast celkovej EU k 0,7% Q/Q, 2,2% Y/Y (posledný 0,4% Q/Q, 2,2% Y/Y).

Práve silné nemecké čísla podporili kráľovský pár k maximám na 1,5540/50 EUR/USD, kde si však neudržali býčí tlak a korigovali spätne pod level 1,55 EUR/USD. Za korekciou býčieho tlaku môžu byť i finalizácie inflačných čísiel v EU na úrovni 3,3% Y/Y (posledný 3,6% Y/Y – 16 ročné maximá).

Zelená bankovka poskytla výsledky pracovného trhu, kde nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti pokračujú v raste, výrazné riziko vidíme vo vzdialovaní sa pokračujúcich žiadostí od kritickej úrovne 3 mil. Pri silnej pozitívnej korelácií žiadostí s US nezamestnanosťou sa dá očakávať mierny nárast májovej US nezamestnanosti (aktuál 5%).

Výrobný sektor US ekonomiky poskytol prieskumy výroby dvoch lokálnych FEDov, zatiaľ čo NY prieskum výroby pokračuje v poklese -3,23 (predpoklad 0,6, posledný 0,63). Omnoho dôležitejší je prieskum philadelphského FEDu, ktorý urobil mierne pozitívny obrat k levelu -15,6 (-20, -24,9). Philadelphská oblasť predstavuje silnú priemyselnú zónu US ekonomiky, preto tento výsledok tlačený hlavne zamestnanosťou, vytvára pozitívne vyhliadky na ISM (index nákupných manažérov) výrobného sektora.

Počas nočnej seansy US ekonomika opäť prezentovala negatívne výsledky realitného trhu v podobe indexu staviteľov domov v USA (NAHB), ktorý dosiahol 17-ročné minimá. Dnešné výsledky zelenej bankovky v podobe realitného trhu (začatá výstavba, vydané stavebné povolenia) a spotrebiteľská dôvera (prieskum michiganskej univerzity) nahráva skôr severnej ceste páru k 1,5530/40 EUR/USD (včerajšie maximá) s výhľadom na 1,56 EUR/USD.

Začatá výstavba (predpoklad 920 tis., posledný 928 tis.) a vydané stavebné povolenia (940 tis., 947 tis.) vzhľadom k aktuálnemu stavu realitného trhu by mali naďalej pokračovať v poklese, otázka ktorá naďalej leží na perách investorov, je: „kde sa nachádza dno US realitného sektora“. Podľa niektorých odhadov prepad realitného trhu US ekonomiky by mal pokračovať až do roku 2010. Prieskum spotrebiteľskej dôvery prostredníctvom michiganskej univerzity (predpoklad 62, posledný 62,6) by vzhľadom k aktuálnemu stavu US ekonomiky nedával priestor pre pozitívny obrat. Spotrebitelia sú tlačení hlavne prudkým nárastom inflácie a pnutím pracovného trhu. Prepad realitného trhu a spotrebiteľskej dôvery by tlačili kráľovský pár k 1,5540/50 EUR/USD s výhľadom až k levelu 1,56 EUR/USD. Pozitívne výsledky by boli určite prekvapením a tlačili by pár k supportu na 1,5450/40 EUR/USD.

Eurozóna dnes očakáva marcové výsledky obchodnej bilancie s pozitívnym výsledkom (predpoklad 2,5 mld. EUR, posledný 0,8 mld. EUR), čo by len podporilo tlak páru EUR/USD k 1,5540/50. Pozitívnejšie marcové výsledky by pomohli i k revízii ekonomického rastu HDP za 1Q, naopak prepad obchodnej bilancie vzhľadom k silnému EURu by tlačili EUR/USD výraznejšie pod level 1,55.

Špekulácie ohľadom konverzného kurzu EUR/SKK (zverejnený 8. júla) naďalej tlačia pár k novým historickým minimám na 31,550 EUR/SKK. K aktuálnej úrovni pomohli páru i včerajšie výsledky ekonomického rastu Slovenska za 1Q (8,7% Y/Y), ktoré boli nižšie ako posledný kvartál 2007 (14,3% Y/Y). Slovenská ekonomika však naďalej patrí k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám v EU. Páru sa po prelomení levelu 31,500 EUR/SKK otvára priestor k 31,000 EUR/SKK , podporuje to i fakt, že aktuálna apreciácia SKK je s tichým súhlasom NBS (žiadne intervencie). NBS by v prípade predpokladaného vyššieho konverzného kurzu prudko bránila posilňovaniu SKK aby sa vyhla výraznej volatilite po oznámení konverzného kurzu EUR/SKK. Aktuálny vývoj s tichým súhlasom NBS tak podporuje predpoklady, že konverzný kurz EUR/SKK sa môže nachádzať pod levelom 32,000 EUR/SKK.

Kábel sa mierne zotavuje z bezvládia BoE, ktorým tento týždeň svojou kvartálnou správou zasadila silné K.O. UK ekonomike (inflácia 3,8% Y/Y, ekonomický rast 1% Y/Y). GBP/USD sa pokúša o prelomenie 1,95 GBP/USD, čo aktuálne vyzerá ako silná rezistencia, jeho prelomenie otvára priestor k 1,9550 GBP/USD. Naďalej však vidíme atak supportu na 1,94 GBP/USD čo je podporené aktuálnym stavom realitného a úverového trhu (2-ročné hypotekárne sadzby v UK ekonomike si udržujú maximá z roku 2000 na úrovni 6,64%).

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy