Komodity: Na kukurici a sóji sa karta obrátila, s novými cenovými rekordmi dnes ropa čaká na výsledky ropných zásob.

V súčasnosti sa v atraktívnosti pretláčajú dve plodiny: kukurica sa vzďaľuje svojim historickým maximám z konca minulého týždňa, naopak sója v týchto dňoch výrazne na cene poskočila. Ropa včera dočiahla na nové historické maximá.

Súčasná situácia by sa asi najvýstižnejšie dala označiť ako šplhanie sa sóje po chrbte kukurice. Pre vyjasnenie situácie treba pripomenúť, že cena kukurice v uplynulých týždňoch rástla predovšetkým vďaka správam o nepriaznivom počasí, ktoré dlhší čas výrazným spôsobom spomaľovalo vysievanie a tým ohrozovalo konečnú produkciu kukurice v USA pre sezóne 2008 /09. Termín ideálneho obdobia pre výsev kukurice sa pri tom rýchlo kráti, čím sa apetít obchodníkov po tejto plodine ešte viac zvyšoval a postupne vytlačil jej cenu na nové historické maximum 639 US centov/bušel (júlový kontrakt ZCN8).

Sója naopak za kukuričnou rally výrazne zaostávala, čo spôsobili úvahy špekulantov o možnom nahradení kukurice sójovými bôbmi na tých poliach, ktoré sa farmárom nepodarí včas obsadiť kukuričným zrnom. Znie to logicky, keď že ideálny čas pre kukuricu je zhruba do polovice mája, kým sója sa len začiatkom mája začala vysievať. Hrozba poklesu konečnej produkcie kukurice v USA pridávala tejto plodine na cene, kým naopak sója práve z tohto dôvodu strácala.

Dnes sa však karta obracia v prospech sóji. Prvým podnetom k zvýšeniu atraktivity sóje na úkor kukurice, bola pondelňajšia správa amerického ministerstva pôdohospodárstva (USDA), podľa ktorého sa k týždňu končiacom 11. májom, práce s kukuricou významne zrýchlili (z 27 % k 4. máju na aktuálnych 51 % celkovo vysiatych polí). Momentálnym trhom hýbu špekulácie o ešte rýchlejšom napredovaní prác vďaka suchšiemu počasiu, čo ešte viac odťahuje nákupné nálady od kukurice smerom k sóji.

Podľa hodinového grafu sa sója so svojim júlovým kontraktom ZSN8 dostáva na hornú hranicu súčasného rastového pásma (ohraničeného na 1 395,5 –zhora a 1 319 zdola). Na hodinovom grafe s júlovým kontraktom kukurice (ZCN8), v súčasnosti dominuje klesajúce pásmo s ohraničením 606,50 až 607, naopak spodok pásma momentálne zabezpečuje úroveň 582,15. Medzi tým však dosiahnutie nižších úrovní môže blokovať dôležitá supportná úroveň na 600 US centov za jeden bušel.

Z dlhodobejšieho pohľadu majú obe plodiny rastový potenciál, ktorý im zabezpečuje mesačný report USDA s odhadmi nižších US i svetových zásob v sezóne 2008 /09. Významnú podporu im však zároveň poskytuje i neutíchajúca sila ropy.

Včera sa čierne zlato dočkalo nového cenového maxima s hodnotou 126,96 USD /barel (na júnovom kontrakte s označením CLM8). Motivačným signálom pre trhových býkov bola včerajšia správa z Nigérie, kde militanti opäť ohrozovali ropné zariadenia. Táto správa však len pošteklila citlivosť súčasných trhových býkov a zvýraznila momentálny sentiment. Ten doteraz nedovolil korekcie chtivým obchodníkom stlačiť cenu o viac než len o 3 doláre (konkrétne to bolo 3,3 USD na jeden barel), čo vzápätí využili obchodníci k novým nákupom a k vytlačeniu ceny na nové rekordy. V rastovom trende by trh mohol zotrvať, hoci jeho sila dnes môže prejsť skúškou v spojitosti s výsledkami ropných zásob v USA. V prípade, že sa trh dočká vyššieho stavu zásob, ropa by to mohla využiť pre zdravú korekciu doterajších prudkých nárastov, s potenciálom neskoršieho návratu čerstvého vetra do plachiet. (Korekcia by mohla poslať cenu ropy k úrovni 121 až 120 USD/barel.

Naopak, v prípade správy o nižšom stave zásob, by sa ropa v krátkom čase mohla dočkať nových cenových rekordov s nasmerovaním si to až k 130 dolárovej hranici. Slabšia reakcia ropy na takéto výsledky by však mohla predznamenávať počiatok prudších výpredajov.

Na súčasné býčie nálady vzácne kovy príliš nedbajú, hoci práve tie sa obchodníkmi najčastejšie využívajú ako zábezpeka voči rastúcim inflačným tlakom. O to tesnejšie sa včera tieto kovy orientovali podľa vývoja ceny dolára, voči ktorému majú funkciu investičnej alternatívy ak cena USD klesá. Dolár sa však včera dočkal podpory z výsledkov lepších maloobchodných tržieb a hlavne prieskumu philadelphského FEDu. Cena dolára sa voči EURu dostala pod úroveň 1,548 a dnes sa tento pokles zvýraznil prepadom hodnoty EUR/USD dokonca pod 1,54.

Dnes by týmto na cenu tohto páru, rovnako tak na cenu vzácnych kovov mal zapôsobiť výsledok indexu spotrebiteľských cien v USA so svojimi pod zložkami, ktorý bude zverejnený o 14:30. V prípade, že i dnes dolár nájde podporu v ekonomických fundametoch, zlato (GCM8) by mohlo prelomiť úroveň pod 860 a nasmerovať si to k 850 dolárom za jednu trójsku uncu. Striebro (SIN8) by týmto vplyvom mohlo prelomiť support na úrovni 1 660 a vyšliapnuť si smerom k 1 640 US centov/uncu.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy