Už ani silná inflácia nedokáže udržiavať v USA kladné maloobchodné tržby. Spotrebitelia sú tak čoraz slabším článkom americkej ekonomiky

Obchodníci na amerických akciových trhoch počas včerajšej seansy nedokázali vyťažiť ani z relatívne lepšieho výsledku maloobchodných tržieb, keď na sentiment doľahli varovné slová viacerých členov FEDu v kombinácii s obnovenými obavami o stabilite finančného sektora. Svetlým bodom bol opäť technologický sektor, ktorého sa stredobodom opäť stali akcie Yahoo! po správach televíznej stanice CNBC, že sa miliardár Carl Icahn môže pokúsiť ovládnuť správnu radu Yahoo! Hlavné akciové indexy tak ukončili včerajšie obchodovanie zmiešane, Dow Jones -0,34%/12832, Nasdaq Composite +0,27%/2495, S&P500 -0,04%/1403. Najslabšími sektormi sa stal finančný -0,77% a zdravotníctvo -0,42%.

Pozrime sa najskôr na včerajšie maloobchodné tržby. V úvode sme napísali, že aprílové maloobchodné tržby vyšli v relatívne lepšom tóne, čím sme narážali na lepšie tržby po očistení od predajov automobilov +0,5%, ale iba v porovnaní s očakávaniami analytikov na hladine +0,2%. Ak sa pozrieme na celkové maloobchodné tržby, za apríl dokumentujeme -0,2% pokles tržieb, čo je pri súčasnej miere inflácie naozaj žalostný výsledok. Kumulatívne tak za posledné tri mesiace poklesli maloobchodné tržby o -0,3% v porovnaní z predchádzajúcimi tromi mesiacmi. Načo však chcem upriamiť pozornosť sú položky, ktoré prispeli k nárastu maloobchodných tržieb. Rástli tržby za benzín ( viac ako 16% medziročne), ovocie, potraviny a nápoje. Všetky ostatné položky zaznamenali buď veľmi mierne alebo záporné prírastky tržieb. Najdôležitejšie je si však uvedomiť, že tieto maloobchodné tržby nie sú upravované o zmeny v cenovej hladine. Tento výsledok maloobchodných tržieb vnímame ako veľmi negatívne a inflačné.

Za vážny moment, ktorý potvrdzuje naše predchádzajúce varovania vnímame včerajšie vyjadrenia najväčšej svetovej ratingovej agentúry Moody’s. Tá z dôvodu silných strát najväčších zaisťovateľov finančných rizík MBIA a Ambac zvažuje zmenu ich najvyššieho ratingu Aaa, iba tri mesiace po tom, ako im bol tento rating priznaný. Problémom sú najmä straty na zaisťovaní úverov poskytovaných proti hodnote domov a štruktúrovaných hypotekárnych cenných papieroch (CDO, MBS..), ktoré prekračujú predchádzajúce projekcie a u ratingovej agentúry vzbudzujú obavy z kapitálovej zabezpečenosti týchto dvoch zaisťovateľov. Ak sa ratingová agentúra Moody’s rozhodne začať proces skúmania kapitálovej zábezpeky na udržanie veľmi potrebného Aaa ratingu, MBIA a Ambac budú musieť začať hľadať nový kapitál. V znížení ratingu zaisťovateľov už dlhé obdobie vidíme jedno z najväčších rizík, keďže ich AAA rating udržuje hodnotu viac ako 1 trilióna dolárov dlhu. Ak by došlo k zníženiu ratingu, bude to mať priamy dopad na hodnoty nimi zabezpečovaných cenných papierov a banky, finančné inštitúcie budú musieť prehodnocovať nimi zabezpečené cenné papiere v portfóliách. To čo predpokladáme je, že v najbližšej dobe zaisťovatelia ohlásia získanie nového kapitálu, ktorý bude tlačiť hodnotu akcií Ambacu a MBIA opäť nadol. Finančné inštitúcie majú totiž eminentný záujem aby rating zaisťovateľov ostal na najvyššej úrovni. Pozn. náš názor je, že týmto zaisťovateľom mal byť rating znížený už dávno. Projekcie úverovej delikvencie sú totiž na historických maximách, čo zatiaľ neveští zastavenie strát v segmente zaisťovania finančných rizík.

Ostatné finančné zverejnenia: index importných cien za apríl vzrástol medziročne za marec o 15,4% (konsenzus +15,0%), medzimesačne +1,8% (konsenzus +1,6%). Tieto výsledky jednoznačne dokumentujú silné inflačné tlaky. Podnikové zásoby za marec zaznamenali iba mierny nárast +0,1% (konsenzus +0,4%), avšak tento fundament zásadnejšie obchodníci nevnímajú.

Včera sme boli svedkami mnohých vystúpení členov FEDu, pričom špeciálnu pozornosť si zaslúžia vyjadrenie prezidenta Federálne Rezervnej Banky v Minneapolise, Garyho Sterna. Počas vystúpenia mu bola položená nasledujúca otázka: Myslíte si, že sa americká ekonomika vyhne recesii. Odpoveď znela: Nie. Nasledovalo vysvetlenie: “Sú recesie a sú recesie. Posledné dve boli krátke, pričom posledná internetová bola nielen krátka ale aj plytká. Myslím si, že ľudia nerozlišujú medzi tým, či ekonomika rastie tempom +0,5% alebo + 1,5%, ale dôležité pre nich je, ako to oni pociťujú. Či sa podmienky zlepšujú alebo zhoršujú ” Stern ďalej v rozhovore povedal, že US ekonomika bude pravdepodobne čeliť slabej výkonnosti počas nasledujúcich dvoch kvartálov, s mierne pozitívnym až mierne negatívnym rastom HDP… Z jeho vyjadrení jednoznačne cítiť skepsu a obavy. V rovnakom tóne boli ladené aj ostatné včerajšie vystúpenia členov, Plossera, Yellenovej, Warsha, Hoeninga, Pianalto aj Fishera. Ani jeden nevyjadril optimistickejšie očakávania vzhľadom k rastu americkej ekonomiky, pričom silne citeľné boli obavy z inflácie. Tým pádom sa šance na zníženie úrokovej sadzby na najbližšom zasadaní FOMC redukujú na minimum a akciový obchodníci sa už nemôžu na efekt ich zníženia spoľahnúť.

Z hľadiska dnešnej obchodnej seansy očakávame jediné makroekonomické zverejnenie a to Indexu spotrebiteľských cien CPI za apríl, ktorý nám napovie o vývoji inflácie. Hneď na úvod však chcem upozorniť na fakt, že táto miera inflácie je veľmi podhodnotená z dôvodu metodologických zmien v priebehu posledných desiatich rokov. Ak by bolo CPI počítané metódou spred Clintonovej éry, CPI by sa pohybovalo v okolí 8%. Druhým zaujímavým porovnaním je podiel nárastu cien potravín na celkovom raste spotrebiteľských cien. Kým v US má podiel cien potravín iba 8% z CPI, v UK je tento podiel 10%, približne 15% v ostatnej Európe a viac ako 18% v Japonsku. Aj toto je jeden z faktorov, ktorý prispieva k neprehľadnosti situácie s infláciou v USA. Výsledky CPI v nedávnej minulosti nepriťahovali viac pozornosti a všetci sa sústreďovali na ekonomický rast, ale ako postupne začína benzín a potraviny nahlodávať rozpočty domácností, môže CPI zohrávať tým väčšiu rolu. Pričom ak by vyšli CPI výrazne vyššie ako očakávania, znižovanie sadzieb by mohlo byť načas pochované s negatívnym dopadom na akciový trh. Analytici očakávajú od dnešných aprílových čísiel CPI pokles rastu spotrebiteľských cien z 4% na 3,9%. Výsledok nad 4% by tak mohol byť negatívnym faktorom dnešného obchodovania. Z firemných zverejnení ovplyvnia úvodný sentiment kvartálne hospodárske výsledky: maloobchodného reťazca Macy’s (M, konsenzus zisku na akciu za 1Q2008 -2 centy) a vládou podporovaný financovateľ a garantor hypoték Freddie Mac (FRE, analytici očakávajú stratu na akciu -93 centov za 1Q2008, tento výsledok môže výraznejšie ovplyvniť dnešný sentiment. Je veľké riziko horšieho zverejnenia vzhľadom na súčasný vývoj cien nehnuteľností a hypotekárnej delikvencie). Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý v nerozhodnom pásme, krátkodobý ostáva zatiaľ rastový. Z technického hľadiska sa zatiaľ nevieme jednoznačne dostať cez kľúčové technické levely, pre index SP500 je to hladina 1400 bodov (prielom pod ňu by bol negatívnym technickým signálom), pre Dow Jones je v záujme pokračovania rastového trendu dôležité supportné pásmo 12700-12800 bodov.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo

Súvisiace články

Aktuálne správy