Akciové trhy v USA indikujú trhový obrat a počúvame o konci krízy v US ekonomike. Nepodliehajme však predčasnej eufórii!

Šesť mesačný prepad akciových trhov je za nami... dosiahli sme trhové dno... akciové trhy majú otvorenú cestu k novým maximám.

Šesť mesačný prepad akciových trhov je za nami… dosiahli sme trhové dno… akciové trhy majú otvorenú cestu k novým maximám. Toto boli veľmi časté titulky objavujúce sa po piatkovej rely akciových trhov budovaných na viac ako 5 miliardovej strate jednej z najväčších US bánk, Citigroup. Na úvod treba povedať, že sa akciové indexy Dow Jones a Nasdaq Composite dostali nad svoje strednodobé silné rezistentné pásma, čo je náznakom býčej snahy o strednodobú korekciu strát akciových trhov. Pozornosti nesmie uniknúť ani nevídaný jav, keď jedna z najstarších teórií určovania trhových trendov, Dowova teória, po veľmi krátkej dobe od vyslania predajného signálu v piatok vyslala nákupný signál. Ten vyžaduje, aby Dow Jones Transportation Average a Dow Jones Industrial Average súbežne prekonali dôležité strednodobejšie rezistencie a to sa stalo v piatok, keď index Dow Jones uzatvoril pohodlne nad hladinou 12800 bodov. Ak sa dokážeme udržať nad touto hladinou aj počas dnešného dňa, tak z technického hľadiska sa otvorí priestor pre možnú strednodobú korekciu 6 mesačného klesajúceho trendu. Oficiálne piatkové uzatvorenie: index Dow Jones +1,81%/12849, Nasdaq Composite +2,61%/2402 a S&P500 +1,81%/1390.

Hneď na úvod však vymenujeme niekoľko dôvodov prečo si nemyslíme, že trh dosiahol dno a varujeme pred podľahnutím nadmernému optimizmu:

1. realitný trh pokračuje v silnej recesii, pričom zásoby nepredaných domov dosahujú nové historické maximá a predaje nových domov dosahujú 13 ročné minimá,

2. spotrebiteľský sentiment sa nachádza na 26 ročných minimách,

3. bankové knihy sú naďalej preplnené takmer nepredajnými cennými papiermi a čoraz väčšie množstvo aktív banky z dôvodu nízkej trhovej likvidity ohodnocujú vnútropodnikovými modelmi, ktoré nemajú často s realitou nič spoločné,

4. pracovný trh v USA zaznamenáva jednoznačné spomaľovanie (nepozerajte na Nonfarm Payrolls, ktoré v časoch trhových obratov nevedia správne určovať trendy),

5. inflácia je citeľná na všetkých frontoch a je oveľa vyššia ako FEDom ospevovaná inflácia očisťovaná momentálne od hlavných inflačných položiek,

6. silné straty finančných inštitúcií budú obmedzovať úverovú dostupnosť a financovanie fúzií a akvizícií,

7. výrobný sektor USA je v silnej kontrakcii už niekoľko rokov,

8. problém sekundárneho trhu hypoték sa týkal ľudí, ktorí mali záujem zotrvať vo svojich príbytkoch, no primárne hypotéky momentálne zaznamenávajú taktiež prudký nárast delikvencie a pre týchto ľudí nebude v najdrahších oblastiach USA problémom nehnuteľnosti opustiť a zanechať za sebou vyšší dlh ako je hodnota nehnuteľnosti. Silný nárast defaultov je možné sledovať už aj na spotrebiteľských úveroch… a mohli by sme pokračovať…. Sumár: áno technický obraz po piatkovej seanse naznačuje snahu o strednodobejší býčí trend, avšak podkladové trhové fundamenty zatiaľ poukazujú na veľmi negatívne trendy na najbližšie kvartály.

Záver minulého týždňa tak naznačoval tendenciu strachu z možného zmeškania novej akciovej rely, keď si investori po 6 mesiacoch korekcie pripustili myšlienku, že trhovým poklesom môže byť koniec. Najlepší výsledok zaknihoval technologický index Nasdaq Composite +5%, ktorý ťažil najmä z lepších hospodárskych výsledkov Google, Intel a IBM, ktoré potvrdili svoje silné medziročné nárasty ziskov a zároveň potvrdili predchádzajúce projekcie na rok 2008. V finančnom sektore bolo taktiež cítiť dobrú náladu, napriek tomu, že väčšina zverejnení bánk hovorila o prudkých stratách a medziročných poklesoch ziskov. V strate za prvý kvartál 2008 skončili Wachovia (WB), Merrill Lynch (MER) aj Citigroup, a v zisku ukončila kvartál iba JPMorgan Chase, avšak s 50% medziročným poklesom ziskov. Finančný sektor si za minulý týždeň napriek týmto slabučkým výsledkom pripísal 5,2%. Najlepším sektorom uplynulého týždňa sa však stali energie +7,7%, ktoré vyťažili čo sa dalo z týždenného 6,1% nárastu ceny čierneho zlata na nové historické maximá 116,90USD za barel.

Z makroekonomických zverejnení uplynulého týždňa by nemalo uniknúť pozornosti: silný nárast marcovej inflácie na úrovni výrobcov +1,1% medzimesačne, začatá výstavba a vydané stavebné povolenia na 17 ročných minimách, 0,2% nárast maloobchodných tržieb za marec nepritiahol výraznejšiu pozornosť po predchádzajúcich poklesoch (nezabúdajte, že ten bol výsledkom prudkého nárastu cien benzínu a potravín, reálne by bol záporný). V globále tak celá minulotýždňová rely nebola založená na dobrých makroekonomických a firemných zverejneniach, ale skôr na lepších ako zlých zverejneniach. A to je veľký rozdiel, lebo rasty na základe relatívne lepších správ môžu podporiť krátkodobé trendy, avšak dlhodobé trendy potrebujú byť podporené ozaj kvalitnými fundamentmi.

Dnešný obchodný deň neočakávame žiadne makroekonomické zverejnenia a všetko sa bude točiť okolo firemných výsledkov, ktoré rozhodnú, či sa prelomenie kľúčových rezistencií na a indexoch potvrdí, alebo sa vrátime do dlhodobých konsolidačných pásiem. Kľúčové zverejnenia hospodárskych výsledkov za prvý kvartál: Bank of America (BAC), Eli Lilly (LLY), Halliburton (HAL), Merck (MRK), Hasbro (HAS), Mattel (MAT), Texas Instruments (TXN) a Boston Scientific (BSX). Dnešné vystúpenia členov FEDu: Evans a Kroszner, avšak neočakávame od ich vyhlásení zásadnejšie trhové pohyby. Z technického hľadiska sme sa po prelomení 12800 bodovej hranice na indexe Dow Jones dostali do strednodobého rastového trendu, avšak ten bude musieť byť potvrdený dnešným uzavretím nad touto hladinou. Dlhodobý trend naďalej ostáva medvedí, strednodobý a krátkodobý vykazuje býčie tendencie.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy