Súčasná kríza ukazuje výhody eurozóny

Frankfurt nad Mohanom 18. apríla (TASR) - Európska centrálna banka aktívne bojuje proti riziku špirálového rastu miezd a cien a zabezpečuje, že úroková miera je dostatočne vysoká na to, aby viedla k poklesu inflácie.

Frankfurt nad Mohanom 18. apríla (TASR) – Európska centrálna banka aktívne bojuje proti riziku špirálového rastu miezd a cien a zabezpečuje, že úroková miera je dostatočne vysoká na to, aby viedla k poklesu inflácie. Uviedol to člen vedenia Európskej centrálnej banky (ECB), prezident Nemeckej spolkovej banky Axel Weber v príhovore k účastníkom stretnutia Britskej obchodnej komory vo Frankfurte nad Mohanom.

Weber povedal, že súčasná kríza amerických hypotekárnych ústavov je veľmi tvrdou skúškou finančných trhov. Dodal, že trhy ešte neprekonali vrchol kritického obdobia, ale podľa neho sa už objavujú aj prvé priaznivé signály.

Bankár povedal, že hoci trhy budú ešte prekonávať bolestivé problémy, rast eurozóny bude zrejme podstatne menej ovplyvnený hospodárskym poklesom v Spojených štátoch, než to bývalo v podobných prípadoch v minulosti.

ECB udržuje základnú úrokovú sadzbu na 4 % od začiatku krízy hypotekárnych ústavov, ktorá sa začala vlani v lete, hoci inflácia stále rastie a v marci dosiahla rekordnú úroveň 3,6 %. Dodal však, že podstatné je, aby ECB zabránila ďalšiemu rastu cien potravín a energií, čím by sa predišlo ďalšiemu vzostupu miezd a cien.

Weber nevylúčil, že ak sa nepodarí zabrániť rastu cien, vedenie centrálnej banky eurozóny sa rozhodne pre zvýšenie jej úrokových sadzieb. ECB bude pokračovať v politike mimoriadnych úverov komerčným bankám až dovtedy, dokiaľ bude trvať napätie na trhoch a dokiaľ sa medzi bankami neobnoví dôvera.

Súvisiace články

Aktuálne správy