Firemné zverejnenia podporili akciové trhy v USA, realitný trh však pokračuje v hlbokej recesii. Čo prinesie dnes Merrill Lynch a Google?

Včera netradične vyslovená možnosť býčej rely aktivizovanej firemnými zverejneniami sa napokon naplnila do bodky, keď firmám stačilo prekonať často iba pred pár mesiacmi znížené ziskové ciele, ktoré zatienili aj veľmi slabé výsledky realitného trhu v USA spolu s varovnými slovami Béžovej knihy, že americká ekonomika od polovice marca pokračuje v spomaľovaní ekonomického rastu. Všetky hlavné trhové indexy zaznamenali výrazné zisky, Dow Jones +2,08%/12619, Nasdaq Composite +2,8%/2350 a S&P500 +2,27%.

Začnime na úvod Béžovou knihou, ktorá je pravidelnou správou sumarizujúcou čiastkové správy jednotlivých federálnych bánk FEDu. Teraz zhrnieme hlavné posolstvá včerajšej Béžovej knihy: “americká ekonomika pokračuje od polovice marca v spomaľovaní”, “spotrebiteľské výdavky sa spomalili”, “vývoj pracovného trhu zaznamenáva zhoršovanie”, “inflácia sa zosilňuje”, “nie sú náznaky obratu na realitnom trhu ani na úverovom trhu”, “banky sprísňujú pravidlá na poskytovanie úverov a zároveň sa spomaľuje aj dopyt spotrebiteľov po úveroch”, “svetlým miestom je prílev zahraničných turistov motivovaných slabým dolárom”. V skratke zhrnuté, Béžová kniha nepriniesla nič, čoho by sme si doteraz neboli vedomí a zmienka o pozitívnom efekte prílevu zahraničných turistov je peknou nostalgiou za starými dobrými časmi. Táto správa bola trhom v atmosfére lepších firemných výsledkov odignorovaná.

Realitný trh nesklamal a opäť nám pripravil nepríjemné prekvapenie v podobe dosiahnutia 17 ročných miním začatej výstavby, pričom v medziročnom porovnaní poklesla začatá výstavba o neuveriteľných 36,5% (toto niektorí považujú za stabilizáciu..). Po dvoch mesiacoch stabilizácie tak marcové čísla opäť naznačujú pokračovanie klesajúceho trendu. Pre celkový obraz, marcový pokles je najnižšou hodnotou od marca 1991. Pozitívnejšie očakávania do budúcnosti však neindikujú ani stavebné povolenia, s marcovým prepadom o 5,8% na 927 tisíc, čo však v medziročnom porovnaní činí 40,9%!! Ďalší komentár netreba.

Inflácia je jednoznačne na vzostupe a nepotrebujeme nato ani zavádzajúce štatistiky indexu Spotrebiteľských cien CPI, ktoré prešli počas niekoľkých rokov toľkými zmenami s úmyslom ovplyvniť mieru inflácie, že stratili takmer všetku kredibilitu. Trh sa však riadi zverejnenými fundamentmi a preto sa pozrime bližšie na včerajšie výsledky. Za marec vzrástli spotrebiteľské ceny na medzimesačnej báze o 0,2%, pričom v medziročnom porovnaní sme svedkami 4% nárastu (ak toto nie je inflácia… a to je enormne podhodnotená). Čo je však zaujímavé, nárast na medziročnej báze zaznamenala aj FEDom obľúbená, zavádzajúca miera inflácie očistená od vplyvu cien energií a potravín o 2,4% (predchádzajúci mesiac +2,3%). FEDom akceptovateľná miera CPI Core je pritom na hladine 2,0%. Prečo sa nad preferovanými údajmi FEDu očistenými od vplyvu cien potravín a energií toľko vzrušujeme? Ropa za posledných 9 mesiacov vzrástla o viac ako 60%, čo nemôžeme považovať za krátkodobý cenový výkyv. Prevažná väčšina poľnohospodárskych plodín dosiahla v poslednom období nové historické maximá a nič nenaznačuje blížiaci sa obrat, naopak, záujem o špekulatívne angažovanie na komoditných trhoch zaznamenáva veľký boom. Práve preto nemôžeme akceptovať odvolávanie sa na údaje očistené od cien potravín a energií. Na záver treba podotknúť, že FED sa jednoznačne naďalej zasadzuje za udržanie ekonomického rastu aj na úkor nárastu inflácie (podľa nás veľmi nebezpečná cesta) a preto aj nárast inflácie nespôsobuje výraznejší rozruch.

Čo sa týka firemných zverejnení, všetky najdôležitejšie dokázali prekonať trhový konsenzus ziskov: medzi nimi jedna z najväčších bánk JPMorgan Chase (JPM, pričom medziročný pokles zisku dosiahol 50%!), CocaCola (KO), banka Wells Fargo (WFC), Abbott Labs (ABT), po uzatvorení trhov výborné výsledky zverejnila IBM (IBM) a internetový predajca eBay (EBAY). Tie boli hlavným faktorom včerajšej rely.

Počas dnešného obchodného dňa nás nečakajú zásadnejšie makroekonomické zverejnenia, ale pozornosť opäť pritiahne vývoj na pracovnom trhu, konkrétne požiadaviek o podporu v nezamestnanosti. Pri nových požiadavkách sme boli minulý týždeň svedkami návratu pod varovnú 400 tisícovú úroveň a tie môžu byť aj dnes hlavným benchmarkom následnej reakcie. Analytici očakávajú mierny nárast požiadaviek o podporu z 357 tisíc na 365 tisíc. Trhový smer môže následne ovplyvniť o 16:00 prieskum Filadelfského FEDu (konsenzus za apríl -15, predchádzajúci -17,4) a smerové ukazovatele za marec (taktiež sa očakáva zlepšenie z -0,3 na +0,1%). Hlavná pozornosť sa však pravdepodobne upäť upriami na firemné výsledky za prvý hospodársky kvartál 2008. Pred otvorením trhov: Key Corp (KEY), Bank of NY (BK), Merrill Lynch (MER!!!!, hrozia straty z prehodnocovania hodnoty cenných papierov v rozmedzí 6-8 mld. dolárov), MGIC Investment (MTG, problémový financovateľ hypoték), Nokia (NOK, zvykne mať stabilné výsledky), farmaceutická spoločnosť Pfizer (PFE, analytici očakávajú zmiešaný výsledok, kvôli zvýšenej konkurencii generických liekov s ich hlavnými produktmi), SLM Corp (SLM). Po uzatvorení obchodovania: líder v internetovom vyhľadávaní Google (GOOG, v poslednej dobe sa hovorí o slabších výsledkoch z dôvodu oslabenia reklamných príjmov, avšak Google viackrát dokázal, že vie prekvapiť) a Thornburg Mortgage (TMA, investičná spoločnosť do realít, nebude mať zásadnejší vplyv pretože jeho akcie sa prepadli za posledný rok už z 28 na 5 dolárov za akciu, zároveň má už zanedbateľnú trhovú kapitalizáciu, ale na sentiment môže mať vplyv). Kľučový bude Merrill Lynch a Pfizer. Ak Merrill Lynch dokáže dosiahnuť lepší výsledok ako očakávania analytikov, cesta pokračovaniu krátkodobej rely je otvorená. Podporou bude totiž aj včerajšie zverejnenie IBM a eBay. Naďalej sa však na všetkých hlavných trhových indexoch nachádzame pod kľúčovými rezistenciami a preto udržiavame výhľad strednodobého aj dlhodobého trendu zatiaľ jednoznačne v medveďom nastavení!

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy