Komodity: zlato naďalej ostáva výbornou investičnou alternatívou v súčasnom turbulentom období na finančných trhoch

Obchodníci sa v predchádzajúcom týždni dokázali postupne oslobodiť spod ťažoby prudkého takmer 100 dolárového prepadu hodnoty zlata spred troch týždňov a čo je dôležité, dokázali sa preniesť aj cez ohlásenie Medzinárodného menového fondu, ktorý ohlásil predaj 14,2 milióna uncí zlata. Poklesy po týchto správach mali veľmi malú razanciu svedčiacu o postupnom návrate dôvery na trh drahých kovov. Tento trh s jeho volatilitou nahráva prevažne investorom, ktorý sa sústredia na tzv. swing obchodovanie, kde sa špekulačný horizont pohybuje za 30 dňovou hranicou držby pozície. Vzhľadom na neustále sa hromadiace slovné intervencie FEDu (a najnovšie aj G7, ústne aj preto, že nie je žiadny fundamentálny základ pre priame intervencie) je však namieste zvažovať pre trh zlata taktiku uzatvárania časti ziskov v rámci dlhodobejšej rely, posúvanie stop loss v prípade rastu postupne pod najbližšie supportné úrovne môže byť dobrým spôsobom ako sa vyhnúť prekvapeniam podobným spomínanému 100 dolárovému prepadu. Zopakujme si faktory nahrávajúce pokračovaniu rely a zlate:

1. strata dôvery investorov v dolár, ktorá sa bude veľmi dlho obnovovať. Všetky základné fundamenty americkej ekonomiky (inflácia, HDP, nezamestnanosť, obchodná bilancia, spotrebiteľské výdavky atď.) sú v negatívnom trende a zatiaľ nejavia známky obratu. Fundamentálne tak nie je dôvod na obrat hlavného podporného faktora pre trh zlata a to oslabovanie dolára.

2. FED svojim tempom znižovania úrokových sadzieb jednoznačne naznačuje, že ekonomický rast (na rozdiel od ECB zdôrazňujúcej infláciu) je kľúčovým faktorom. Zároveň vytváranie všemožných úverových facilít FEDom pre banky, ktoré môžu zamieňať nelikvidné (a aktuálne takmer bezhodnotné) cenné papiere za štátne cenné papiere, vytvára dojem, že FED sa snaží zahmlievať reálne veľmi chabú kondíciu finančného sektora v USA a tak oddiaľuje obnovu dôvery v akciový sektor. Neistota ohľadne strát a ďalšieho vývoja bude naďalej nahrávať investíciám do drahých kovov.

3. Dopyt po zlate zaznamenáva kontinuálny nárast, zatiaľ čo ponuka naďalej klesá. Vážnym problémom sú aj komplikácie s dodávkami energie u jedného z najväčších producentov zlata, Juhoafrickej republiky, ktorá bude nútená obmedzovať ťažbu a vôbec priemyselnú výrobu z dôvodu nedostatku elektrickej energie možno aj počas nasledujúcich dvoch rokov.

4. Ropa ako jeden z hlavných faktorov nákupu zlata ako hedgingového nástroja proti inflácii vytvára postupne silnú základňu nad 100 dolárovou úrovňou. Zároveň však silný dopyt a rast ceny zaznamenávame na celom spektre poľnohospodárskych plodín, čo podporuje opäť nákup zlata ako hedgingového nástroja proti zvýšeným inflačným tlakom.

5. Finančné inštitúcie v USA pokračujú naďalej v sérii veľmi negatívnych strát na cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh a presun problémov sledujeme aj do sektorov spotrebných úverov, úverov na automobily atď. Očakávame pokračovanie tohto trendu a tento týždeň zároveň zverejňujú kľúčové finančné inštitúcie v USA, čiže je dôvod byť v strehu. Tento týždeň totiž zverejňujú kvartálne výsledky State Street (STT), US Bancorp (USB), Washington Mutual (WM), Bank of New York (BK), Merrill Lynch (MER), Citigroup, Wachovia, Wells Fargo a JPMorgan Chase. Pozn. medzinárodný menový fond v poslednej správe odhadol straty z prehodnocovania cenných papierov na najbližšie dva roky v rozsahu 945 miliárd dolárov. Doteraz sme boli svedkami zverejnenia necelých 200 miliárd strát finančných inštitúcií.

Tento zoznam nie je úplný a popisuje iba niekoľko hlavných faktorov prečo by malo zlato ostať v hľadáčiku investorov. V dnešný obchodný deň bude kľúčovým momentom prostredníctvom sprostredkovaného vplyvu reakcie dolára zverejnenie predbežných maloobchodných tržieb v USA za marec. Posledné zverejnenia maloobchodných reťazcov, kde sme napriek silnej inflácii potravín a pohonných hmôt zaznamenali silné poklesy tržieb, nič dobré neveštia. Analytici očakávajú za marec medzimesačný nárast tržieb o 0,4%, po očistení od vplyvu predaja automobilov +0,5%. Pozitívna korelácia medzi EURUSD a zlatom bude naďalej kľúčová a pozície je dobré časovať v súlade s pohybmi na tomto menovom páre. Očakávané udalosti tohto týždňa nahrávajú nákupom zlata, keďže straty finančných inštitúcií boli hlavným dôvodom nárastu zlata cez magickú 1000 dolárovú hranicu. Tá podľa nášho názoru nebude konečnou stanicou. Dlhodobý trend ostáva býčí, krátkodobý určia zverejnenia finančného sektora. Intradenná rezistencia tvorená aj klesajúcou trendovou líniou denného grafu leží v okolí 930 dolárov za barel (silná až v okolí 950, kde spolupôsobí aj 50dňový kĺzavý priemer), support v pásme 917-920 dolárov za uncu.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy