Akciové trhy USA v býčom sentimente napriek silným stratám v bankovom sektore a veľmi slabému pracovnému trhu. Dlhodobý obrat klesajúceho trendu akcií však zatiaľ nehrozí

Nezainteresovanému pozorovateľovi by mohol zbežný pohľad na minulotýždňové obchodovanie na akciových trhoch navodiť dojem, že reči o blížiacej sa hospodárskej kríze v USA boli iba pochabým strašením časti finančných analytikov, a že korekcia započatá v auguste minulého roka je iba krátkou epizódou predchádzajúcou ďalším silným akciovým rastom. Klasické poučky totiž hovoria, že ak akciový trh prestáva reagovať na výrazne negatívne firemné výsledky a slabé makroekonomické fundamenty tak sa môžeme začať pripravovať na obrat medvedieho trendu. A práve minulotýždňový rast hlavných trhových indexov v priemere okolo 4%, nasledujúci najslabší kvartál pre akciové trhy od roku 2002, ohlásenia ďalších strát veľkých bankových domov a v neposlednom rade žalostne smutnému výsledku pracovného trhu za marec vytvoril atmosféru dosiahnutia dna trhových poklesov.

Súhlasím s tým, že trh naozaj vykázal veľkú dávku vnútornej sily preniesť sa cez tieto negatívne fundamenty, avšak už v úvode prízvukujem, že zatiaľ nie je dôvod na zmenu doterajšieho trhového trendu. Pozrime sa však na minulý týždeň podrobnejšie. Pondelkovú seansu si pod svoju taktovku zobral minister financií Henry Paulson, ktorý predstavil iniciatívu na zmenu regulácie finančných inštitúcií v USA. Hlavným podtitulom zverejneného plánu je zredukovať byrokraciu regulačného systému a zmodernizovať ho, aby sa stal konkurencieschopným a hodným dôvery investorov. Jedným zo zaujímavých bodov iniciatívy v ohľade na zníženie byrokracie je odporúčanie na zlúčenie Komisie pre cenné papiere (SEC) s Komisiou pre futures obchodovanie (Commodity Futures Trading Commisions, CFTC), pričom odporúčanie vyznelo v zmysle, že SEC by mala byť v hierarchii podriadená CFTC. Nevieme zatiaľ presne, čo tým autori mysleli, avšak môže to byť jeden z dôkazov silného nárastu vplyvu komoditného obchodovania na trhové trendy. Ďalším bodom plánu je udelenie väčších právomocí FEDu, ktorý by následne mohol dohliadať nad aktivitami akejkoľvek firmy schopnej v ich očiach destabilizovať finančný trh a posledným bodom hodným zmienky je návrh na vytvorenie komisie pre dohľad nad tvorbou hypoték. Treba povedať, že zvýšenie trhovej regulácie je peknou iniciatívou, no popravde väčšinou nevedie k väčšej efektívnosti a v konečnom dôsledku zaťažuje najviac obyčajných investorov. Podľa nášho názoru tento plán nebude mať žiadny bezprostredný trhový vplyv a zároveň neočakávame, že by sa dostal do implementačného procesu v nasledujúcich mesiacoch, keďže prioritou je najskôr stabilizovať finančný trh a netreba zabúdať ani na to, že sme vo volebnom roku, kedy je vôľa na rozsiahlejšie legislatívne zmeny výrazne oslabená.

Až utorková seansa sa stala na prekvapenie hlavným momentom obratu trendu akciového obchodovania uplynulého týždňa, keď akcioví obchodníci doslovne odignorovali veľmi negatívne signály z finančného sektora. Najväčšia európska banka UBS ohlásila, že za prvý kvartál 2008 očakáva stratu v objeme 12 mld. dolárov, ku ktorej majú prispieť primárne straty z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh v rozsahu neuveriteľných 19 miliárd dolárov. K UBS sa pridala Deutche Bank so svojim odhadom ďalších strát z prehodnocovania portfólia na trhové hodnoty v objeme 3,9 mld. dolárov za prvý kvartál a zároveň Deutche Bank podľa jej slov sleduje výrazné zhoršenie trhových podmienok počas niekoľkých posledných týždňov. Pozitívna reakcia na tieto výsledky bola viacerými analytikmi interpretovaná v zmysle, že tieto správy boli také negatívne, že navodili dojem dosiahnutia dna v tomto najslabšom sektore. K týmto úvahám prispelo ohlásenie plánu UBS (UBS) na získanie dodatočného kapitálu v objeme 15 mld. dolárov a správy investičnej banky Lehman Brothers (LEH), že sa jej podarilo získať 4 miliardy dolárov nového kapitálu, pričom záujem podľa ich slov presiahol aktuálne potreby veľkosti kapitálu. (Pozn. Z rovnakého súdka bola aj štvrtková správa v Japonských novinách, kde sa hlavný výkonný riaditeľ Merril Lynch, John Thain vyjadril, že spoločnosť nepociťuje potrebu ďalšieho navršovania kapitalu). Podľa nášho názoru 19 miliárd strát USB za prvý kvartál a 3,9 mld. strát Deautche Bank, ktoré sú výsledkom prehodnocovania iba za jeden kvartál nemožno v žiadnom ohľade považovať za pozitívne a stabilizujúce. Pričom na tomto mieste upozorňujeme, že hlavná vlna hypotekárnej delikvencie nás ešte iba čaká, keďže rok 2008 je začiatkom resetácie obrovského množstva hypoték na vyššie úrokové sadzby (veľká časť hypoték v posledných dvoch rokoch bola totiž poskytovaná obyvateľom, ktorí reálne nemali šancu splácať zo svojich príjmov hypotéku počas celej doby splatnosti a boli nalákaný na poberanie hypoték lákavými klauzulami platenia nízkych úrokov v prvých rokoch poberania hypotéky, často bez amortizácie základnej sumy hypotéky. Momentálny prepad cien nehnuteľností im obmedzuje aj donedávna populárnu formu refinancovania hypotéky získaním ďalšieho úveru proti hodnote nehnuteľnosti a môžeme očakávať, že dopady nárastu delikvencie budú naberať na váhe v druhej polovici roka 2008. Ich dopad na hodnoty cenných papierov na ne naviazaných bude značný a sekuritizácia nekvalitnejších hypoték sa môže stať pre banky takmer nemožnou). Trváme naďalej na názore, že finančný sektor ešte zďaleka nedosiahol svoje dno a dlhodobejšie investície do akcií finančných spoločností snažiace sa chytiť trhové dno sú v momentálnej situácii veľmi rizikové.

Štvrtková seansa sa niesla na akciových trhoch v pokojnom tóne, avšak z hľadiska očakávaní priniesla viacero varovných signálov. V nasledujúcom odstavci sa preto pokúsime sumarizovať hlavné vyjadrenia šéfa FEDu Bernankeho počas štvrtkového vystúpenia pred Bankovou komisiou v senáte, ktoré bolo vyžiadané komisiou v ohľade na záchranný krok FEDu problémovému brokerovi Bear Stearns. Najdôležitejšie momenty vystúpenia Bernankeho: „tlak v oblasti krátkodobého medzibankového financovania po miernej stabilizácii koncom minulého roka opäť zvýšil… veľa účastníkov trhu nie je ochotných výraznejšie otvoriť svoje úverové linky partnerom a zvýšili požiadavky na zábezpeky pri poskytovaní krátkodobých úverov”, „dostupnosť úverov sa obmedzila z dôvodu veľkých strát finančných inštitúcií, aj tých vládou podporovaných (pozn. hypotekárny financovatelia Freddie Mac a Fannie Mae..)”, „niektoré kľúčové trhy pre sekuritizáciu finančných aktív, najmä menej kvalitných hypoték fungujú veľmi slabo, ak vôbec”, „v globále krátkodobý ekonomický výhľad zaznamenáva oslabenie vzhľadom k pôvodným projekciám FOMC z konca januára”, „hlavným dôvodom poskytnutia pomoci pre Bear Stearns bolo predísť reťazovej reakcii masívneho uzatvárania portfólií, ktoré by spôsobil krach tohto dôležitého brokera vo viacerých segmentoch finančného sektora”. V sumári to vyznieva dosť bezradne a nemožno hovoriť o ničom inom ako o snahe zmierniť veľmi negatívne trendy. Môžeme si byť istý, že ak by bol trhový obrat za rohom, Bernanke by bol prvým, ktorý by ho avizoval.

Záver veľmi dobrého týždňa z hľadiska akciových nárastov uzatvoril jeden veľmi negatívny fundament a to menovite tvorba pracovných miest za marec, Nonfarm Payrolls. Správa Úradu pre štatistiku pracovného trhu (Bureau of Labor Statistics, BLS) priniesla nasledovné čísla: miera nezamestnanosti zaznamenala počas mesiaca marec nárast z februárových 4,8% na 5,1% a zároveň americká ekonomika prišla o ďalších minimálne 80 tisíc pracovných miest. Za posledné tri mesiace tak americká ekonomika kumulatívne stratila 232 tisíc pracovných miest. Počas zverejnenia pred mesiacom bola investorská verejnosť prekvapená nečakaným poklesom miery nezamestnanosti z 4,9% na 4,8%, avšak ako sme informovali, bolo to iba z dôvodu redukcie pracovnej sily o 374 tisíc pracovníkov (časť z nich opustila evidenciu po neschopnosti získať hľadané zamestnanie). Z piatkového zverejnenia vy

Súvisiace články

Aktuálne správy