Rakovský: Kaspická ropa nevytlačí ruskú

Ako ste prišli k členstvu v dozornej rade v Transpetrole. Je výsledkom koaličnej dohody, ako to tvrdí o nomináciách minister hospodárstva Jahnátek?„Od roku 1993 do roku 2004 som pracoval v Transpetrole.

Ako ste prišli k členstvu v dozornej rade v Transpetrole. Je výsledkom koaličnej dohody, ako to tvrdí o nomináciách minister hospodárstva Jahnátek?

„Od roku 1993 do roku 2004 som pracoval v Transpetrole. V rôznych fun­kciách som zodpovedal za výkon obchodných činností. Vrcholom našich aktivít bolo to, že v roku 1999 sa stalo Slovensko členom nadnárodnej organizácie INOGATE, ktorá sa zaoberá prepravou ropy z kaspickej oblasti do štátov EÚ.

Žiaľ po vstupe Jukosu do Transpetrolu sa možnosti tranzitných prepráv pre ostatné európske rafinérie prestávali využívať, keďže nekorešpondovali so záujmom minoritného vlastníka.

Zapojenie Slovenska a Transpetrolu do naozajstnej medzinárodnej spolupráce presadzujem od roku 2004 ako zástupca ukrajinského štátneho prepravcu ropy firmy Ukrtransnafta. Tá úzko spolupracuje s krajinami únie v projekte Odesa-Brody-Plock, ktorý budovaním nových ropovodov umožní práve v rámci programu INOGATE prísun kaspickej ropy z Azerbajdžanu a Kazachstanu do EÚ. V rámci takzvanej južnej trasy tohto projektu, ktorá vedie cez Slovensko, sú takéto dodávky možné už niekoľko rokov.

Pri našich rokovaniach o realizácii týchto možností som pravidelne rokoval aj s ministerstvom hospodárstva. Súčasná vláda deklarovala potrebu diverzifikácie zdrojov a zvýšenie prepravy ropy v ropovode Družba. Takto som sa dostal do povedomia ľudí v Smere, ktorí ma následne nominovali do dozornej rady. Tvrdenia, že vlastním firmu Tradepetrol spolu s človekom blízkym Jurajovi Širokému, sa absolútne nezakladajú na pravde. Išlo totiž o firmu bývalého manažmentu Transpetrolu a táto bola v celom rozsahu vymazaná z obchodného registra 31. júla 1998.“

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy