CSG sa zbavuje nemilovanej dcéry a Axe kúpou Winterthuru vzrastú problémy

Zürich 15. júna (TASR) – Na prvý pohľad sa zdá, že francúzska Axa urobila dobrý obchod, keď od švajčiarskej Credit Suisse Group (CSG) kúpila jej nemilovanú dcéru, poisťovňu Winterthur. Nákupom Winterthuru pokračuje francúzska poisťovňa vo svojej celosvetovej rastovej stratégii.

Avšak tento taktický krok, uviedol nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD), môže Axe, ktorá zaplatí za Winterthur 7,9 miliardy EUR, čo je v prepočte vyše 301 miliárd SKK, priniesť viaceré problémy. Axa, ktorá je po nemeckej poisťovni Allianz druhým najväčším podnikom v tejto oblasti v Európe, zaplatí za Winterthur 12-násobok zisku, ktorý Winterthur priniesol v minulom roku CSG. Axa bude musieť urobiť rýchle opatrenia, aby sa ziskovosť jej nového prírastku podstatne zvýšila.

Šéf Axy Henri de Casteries je presvedčený, že Winterthur už od roku 2008 prispeje k rastu akcií svojej poisťovne. V prvej fáze však bude musieť vynaložiť 520 miliónov EUR na organizačné a iné zmeny vo Winterthure. Potom môže očakávať prínos zo synergetického efektu.

Nebude to však všetko také jednoduché, lebo ceny za poistenie nehnuteľností a nehôd na trhu klesajú. Zisky zo životných poistiek najmä vo Švajčiarsku a Nemecku, ktorý je pre Winterthur hlavným trhom, sú nízke. K tomu sa pridáva ďalší problém. V oboch krajinách sa dôchodkové poistenie pokladá za veľmi atraktívne; avšak práve preto podlieha silnému politickému tlaku. Tento úsek poisťovacieho trhu musí rátať so silnými politickými zásahmi a s nepríjemnými prekvapeniami. Podľa FTD si Casteries uvedomuje, aké riziká mu hrozia, ale nemá inú možnosť, "ak chce dýchať Allianz na krk."

Pre nemecký poisťovací trh kúpa Winterthuru Axou znamená len jedno, konsolidácia odvetvia sa zrýchľuje. Práve malé poisťovne si musia klásť otázku, ako dlho ešte dokážu udržať svoju samostatnosť. Podľa analytikov budú dva nasledujúce roky v tejto brandži veľmi napínavé.

Súvisiace články

Aktuálne správy