Hrubá mzda sa zrejme zvýši o odvody zamestnávateľa

Hrubá mzda zamestnancov na Slovensku môže v budúcich rokoch výrazne vzrásť. Pôjde však len o administratívny krok. Väčšina politických strán totiž pred voľbami podporuje návrh presunúť odvody zamestnávateľa do hrubej mzdy zamestnanca. Tá by po novom predstavovala cenu práce, ktorú už v súčasnosti musia zamestnávatelia uvádzať na výplatných páskach. Ak by k zmene došlo dnes, hrubé mzdy do 43 095 korún by sa takýmto spôsobom zvýšili o 34,4 percent. Pri vyšších platoch by to kvôli maximálnym vymeriavacím základom bola fixná suma 14 825 korún.

Hrubá mzda zamestnancov na Slovensku môže v budúcich rokoch výrazne vzrásť. Pôjde však len o administratívny krok. Väčšina politických strán totiž pred voľbami podporuje návrh presunúť odvody zamestnávateľa do hrubej mzdy zamestnanca. Tá by po novom predstavovala cenu práce, ktorú už v súčasnosti musia zamestnávatelia uvádzať na výplatných páskach. Ak by k zmene došlo dnes, hrubé mzdy do 43 095 korún by sa takýmto spôsobom zvýšili o 34,4 percenta. Pri vyšších platoch by to kvôli maximálnym vymeriavacím základom bola fixná suma 14 825 korún.

Vymeriavací základ na výpočet odvodov by sa však nominálne nemenil. V opačnom prípade by suma odvodov vzrástla a zamestnanec by dôsledku dostal menej peňazí.

Platy budú prehľadnejšie

Keďže vymeriavacie základy zostanú v peňažnom vyjadrení rovnaké, presun odvodov zamestnávateľa do príjmu zamestnanca nebude znamenať viac peňazí v jeho peňaženke, ani to, že bude musieť viac odvádzať. „Platilo by sa rovnako ako predtým. Do odvodov sa však vnesie transparentnosť a poriadok,“ tvrdí riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren. Zamestnanec by videl priamo vo svojej hrubej mzde, koľko stojí zamestnávateľa. „Zrejme by sa vytvoril aj psychologický tlak zo strany zamestnancov na zníženie odvodového zaťaženia,“ myslí si výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina. V súčasnosti si zamestnanci zväčša ani neuvedomujú, že odvody, ktoré zamestnávateľ za nich platí, sú taktiež nákladom na ich mzdy. Podľa Chrena sa okrem vyššej transparentnosti môže spomínaným opatrením vytvára…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy