Plat môže zvýšiť inteligentná fluktuácia

TASRJednou z využívaných metód, ako si o niekoľko tisíc korún zvýšiť plat, je zvlášť pre absolventov vysokých škôl - budúcich obchodníkov, marketingových manažérov či novinárov - častá výmena zamestnávateľa.






ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR


Jednou z využívaných metód, ako si o niekoľko tisíc korún zvýšiť plat, je zvlášť pre absolventov vysokých škôl – budúcich obchodníkov, marketingových manažérov či novinárov – častá výmena zamestnávateľa. K takejto fluktuácii dochádza s vyhliadkou, že pri každom ďalšom pracovnom pohovore si dohodnú jednu, dve tisícky platu navyše. „To sa im väčšinou podarí,“ povedal partner personálnej agentúry Hill International Peter Tomasch. Prílišným „profesionálnym cestovateľom“ však podľa neho zmeny zamestnávateľa môžu nakoniec uškodiť.


Nedôverčiví personalisti


U skúsených personalistov vyvolávajú takíto ľudia pri vstupných pohovoroch skôr nedôveru. Najmä, ak zjavne striedajú zamestnanie len pre niekoľko tisícok platu navyše. Platí to napríklad pre absolventov, ktorí za štyri roky vystriedali štyri zamestnania na tej istej pozícii. „Skôr odporučím záujemcu, ak sa z jeho profilu dozvedám, že vystriedal rozdielne pozície a zamestnania,“ povedal Tomasch. Je totiž viac pravdepodobné, že ich nestriedal len pre peniaze, ale preto, že sa ešte hľadá a zároveň tým naberá skúsenosti.


Firmy sú podľa personalistky Privatbanky Dagmar Sliackej ochotné dobre zaplatiť zamestnanca, o ktorom môžu predpokladať, že si ho udržia. „Spoločnosti si dávajú pozor na fluktuantov a neradi ich zamestnávajú. Je to bežný prístup. Záujemca nemôže večne ísť s platom hore.“


Firmy sú vždy citlivé na profesionálnu históriu uchádzačov zapísanú v ich profesionálnom životopise (CV). „Tzv. zamestnanecký turizmus sa zastaví vtedy, keď človek dosiahne to, čo potrebuje. Mladí ľudia bez rodiny môžu meniť zamestnania často. So záväzkami je to ťažšie,“ povedal Štefan Norulák zo spoločnosti Hay Group, ktorá sa zaoberá prieskumom pracovného trhu.


Inflácia platov


Dnes sú podľa personalistov v kurze najmä programátori, alebo odborníci v telekomunikačnom biznise. Ich nástupné platy sú okolo 28- až 30-tisíc korún. „Za predpokladu, že už na škole nadobudli zhruba jedenapolročné skúsenosti v odbore,“ povedal Norulák.


Pred niekoľkými rokmi tzv. inteligentná fluktuácia, teda striedanie zamestnaní pre zvýšenie ceny zamestnanca, nabrala veľké rozmery v bankovom sektore. Dôsledkom bola „inflácia platov“. Slovenské banky si niekoľko rokov medzi sebou doslova preberali ľudí s tým, že každý pri prestupe dostal asi o tisícku viac. „To sa nedá robiť večne a banky na tom začali strácať,“ hovorí Sliacka.


Situácia sa podľa nej posle…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy