Integrácia dohľadu nad finančným trhom by sa mala ukončiť do konca roka 2005

Ukončenie integrácie orgánov dohľadu nad finančným trhom predpokladá dnes vládou prerokovaná koncepcia do konca roka 2005.

V súčasnosti uskutočňuje dohľad nad bankovým trhom Národná banka Slovenska (NBS) a dozor nad poistným a kapitálovým trhom Úrad pre finančný trh (ÚFT). Legislatívna príprava inštitucionálnej integrácie existujúcich orgánov by sa mala uskutočniť do konca roka 2004. Cieľom zlúčenia orgánov dozoru nad finančným trhom je podľa vládneho materiálu zlepšenie schopnosti efektívneho skúmania celkovej rizikovej angažovanosti, odstránenie duplicít predkladania informácií, spoločné expertízy, úspory nákladov a tiež možné zníženie poplatkov platených orgánu dohľadu. Argumentom pre ich zjednotenie je aj postupné unifikovanie metód výkonu dohľadu a vznik kombinovaných služieb, napríklad v oblasti bankopoisťovníctva.

Požiadavky na najvhodnejší model integrácie dohľadu nad finančným trhom v súčasnosti najlepšie podľa vládneho materiálu spĺňa NBS. Integrovaný dohľad by mal byť v súlade s kritériami definovanými medzinárodnými organizáciami, zabezpečovať optimálne podmienky pre efektívny výkon dohľadu nad finančným trhom a čo najvyššiu mieru nezávislosti od politickej moci a záujmov účastníkov trhu. NBS disponuje aj právomocou vydávania podzákonných noriem, má najlepšie podmienky pre dobudovanie potrebnej technickej infraštruktúry. Nezanedbateľný je aj problém financovania, ktoré by sa riešilo zdrojmi z NBS, čím by sa zvýšila nezávislosť nad kapitálovým trhom a poisťovníctvom z hľadiska financovania potrieb orgánu dohľadu. Na rozdiel od NBS je ÚFT, ktorý začal pracovať len v novembri roku 2000, stále v procese formovania.

Proces zlučovania orgánov dozoru by mala riadiť Koordinačná komisia zložená zo zástupcov Ministerstva financií, NBS a ÚFT.

Súvisiace články

Aktuálne správy