Mikloš pripúšťa posun účinnosti zákonov súvisiacich s pracovno-právnymi vzťahmi

Bratislava 14. marca (TASR) – Vicepremiér pre ekonomiku Ivan Mikloš dnes nevylúčil na pôde parlamentu možnosť, že dôjde k posunutiu účinnosti zákonov o štátnej a verejnej službe a Zákonníka práce. Aj keď sa v súčasnosti pracuje na inom riešení, ktorým by sa odstránili najproblematickejšie časti, I. Mikloš uviedol, že zmena platnosti sa možno ukáže ako jediný realizovateľný variant.

Spomenul však, že posunutie účinnosti by si vyžiadalo novelizáciu ďalších približne 12 zákonov, čo je podľa jeho slov technicky dosť náročné. Poslankyňa Mária Sabolová (KDH), ktorá sa o problematiku na Hodine otázok zaujímala, sa však prikláňa k tomuto kroku. Domnieva sa, že vláda by mala pripraviť spoločnú úpravu všetkých troch zákonov, ktorá bude založená na konsenze.

Minulý týždeň sa premiér Mikuláš Dzurinda a vicepremiér I. Mikloš stretli so zamestnávateľmi aj odborármi. Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov nesúhlasili s predĺžením účinnosti. I. Mikloš konštatoval, že ani v rámci koalície neexistuje dostatočná politická vôľa a zhoda na presadenie tohto riešenia v parlamente.

Preto bol navrhnutý iný spôsob, aby sa sporné body Zákonníka práce riešili prostredníctvom prerokovávania zákona o štátnej službe. Prijatím predloženej poslaneckej novely by sa to dalo stihnúť ešte do 1. apríla, kedy všetky spomínané normy majú nadobudnúť účinnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy