Keď je na výber, treba si vybrať

Čo ponúka prvý pilier dôchodkovej reformy

V dôchodkovej reforme má každý na výber. Buď ostane v prvom pilieri, ktorý predstavuje Sociálna poisťovňa, alebo polovicu svojho odvodu do Sociálnej poisťovne presmeruje do jedného z troch dôchodkových fondov.

Kto platí odvody iba do Sociálnej poisťovne, bude z nej aj dostávať dôchodok. Celkovo sa výška dôchodku bude odvíjať podľa toho, ako dlho bude budúci dôchodca pracovať, akú mzdu bude dostávať a ako sa bude vyvíjať výška priemernej mzdy.
Systém sociálneho zabezpečenia je postavený na odvodoch, čo znamená, že ak niekto pracuje nelegálne, neodvádza peniaze do Sociálnej poisťovne, a teda nebude mať z nej ani dôchodok. Systém zohľadňuje aj to, aká výška odvodov sa platí. Kto platí viac, bude mať vyšší dôchodok. Nový systém tak ľudí pod hrozbou nízkych až nulových dôchodkov motivuje pracovať legálne a odvádzať odvody.

Skryté riziká prvého piliera
Dôchodok z prvého piliera nie je ohrozený stavom a vývojom kapitálových trhov, ako je to pri druhom pilieri. Jeho výška plne závisí od vzorca, ktorý stanovila vláda. Riziko zotrvania v prvom pilieri spočíva práve vo vzorci. Aj malý zásah do vzorca môže znamenať výraznú zmenu vo výške dôchodku.
Kým začne Sociálna poisťovňa vyplácať prvé dôchodky zo zreformovaného systému, uplynie ešte desať rokov. Desať rokov sú funkčné obdobia minimálne troch vlád. Dnes nie je isté, či niektorá z týchto vlád daný vzorec nezmení, alebo či nezmení celý systém vyplácania dôchodkov z prvého piliera. Na druhej strane, peniaze uložené v dôchodkových fondoch sú vlastníctvom jednotlivých podielnikov, a štát nemá, okrem prípadu znárodnenia, možnosť siahnuť na ne.

Výška dôchodku závisí aj od výšky mzdy, z ktorej sa platia odvody. Platí, že mzda sa dáva do pomeru s priemernou mzdou, čoho výsledkom je priemerný osobný mzdový bod. Pokiaľ priemerná mzda na Slovensku rastie a mzda budúceho dôchodcu nie, priemerný osobný mzdový bod klesá. Rast miezd však zvýši aj dôchodkovú hodnotu, čo je ďalšia premenná ovplyvňujúca výšku dôchodku.

Výhody prvého piliera
Oba piliere dôchodkovej reformy vyžadujú minimálne desaťročnú účasť. Oba piliere vyplácajú dôchodky podľa toho, koľko sa do nich vložilo. Za desať rokov sa predpokladá, že rast nominálnej mzdy bude rásť rýchlejšie ako výnos dosiahnutý z konzervatívnej investície.
Ďalšou výhodu zotrvania v priebežnom systéme je fakt, že ak sa človek, ktorý má do dôchodku niečo viac ako desať rokov, stane nezamestnaným, nebude odvádzať odvody do dôchodkového fondu a nebude spĺňať ani podmienku zotrvania v druhom pilieri desať rokov. K peniazom z dôchodkového fondu sa dostane po zaplatení dodatočných príspevkov, a to v takom čase, ktorý mu chýba do dovŕšenia desaťročnej účasti. Druhou možnosťou ako prísť k peniazom z dôchodkového fondu, je až dedičstvo. Takéto riziko pre účastníkov prvého piliera nehrozí.

Výpočet dôchodku
Dôchodok z prvého piliera sa vypočíta ako súčin priemerného osobného bodu, obdobia poistenia v Sociálnej poisťovni a aktuálnej dôchodkovej jednotky. Priemerný osobný mzdový bod je obyčajný aritmetický priemer z pomeru vlastného príjmu k priemernej mzde na Slovensku počas všetkých odpracovaných rokov. Na určovanie priemerného osobného mzdového bodu sa budú brať do úvahy údaje od roku 1994. Obdobie pred týmto rokom sa bude počítať, ako keby občan mal príjem vo výške svojho priemerného osobného bodu. Aktuálna dôchodková hodnota sa vyratúva podľa vopred určeného vzorca. Každoročne sa bude zvyšovať podľa rastu priemernej nominálnej mzdy na Slovensku. Začiatočná dôchodková hodnota, teda dôchodková hodnota stanovená od 1. januára 2004, je vo výške 183,58 Sk a platí až do 31. decembra 2004. Dôchodková hodnota platná k 31. decembru sa bude zvyšovať vždy od 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka a zase bude platiť až do 31. decembra. Jej výšku každoročne zverejňuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Dôchodok = POMB x R x ADH
POMB – priemerný osobný mzdový bod
R – obdobie poistenia v Sociálnej poisťovni
ADH – aktuálna dôchodková jednotka

Predčasný dôchodok
V novom systéme môže poistenec odísť do dôchodku aj skôr ako v zákonom stanovenom dôchodkovom veku. V takom prípade však potrebuje splniť dve podmienky: musí byť minimálne 10 rokov poistený v Sociálnej poisťovni a súčasne jeho dôchodok (aj po znížení z dôvodu predčasného odchodu do dôchodku) musí byť vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Dôchodok sa za každých začatých 30 dní chýbajúcich do dosiahnutia zákonom stanoveného dôchodkového veku znižuje o 0,5 % z dôchodku, ktorý by poistenec dostal, keby oň požiadal v zákonom stanovenom veku.

Vyšší dôchodok
V prípade, že poistenec zostane pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku, ide o neskorší odchod do dôchodku. Ak bude dlhšie pracovať, bude mať aj dlhšie obdobie poistenia, čo sa pozitívne odzrkadlí na výške jeho budúceho dôchodku. Dôchodok z prvého piliera sa zvýši o 0,5 % za každých 30 dní po dovŕšení zákonom stanoveného dôchodkového veku.

Ak sa vstúpi do druhého piliera
Každý, kto sa zúčastní na druhom pilieri, bude dostávať dôchodok z oboch pilierov. To znamená, že do oboch pilierov aj bude odvádzať peniaze. Dôchodok z prvého piliera sa vypočíta rovnako ako v prípade ľudí, ktorí do druhého piliera neprešli. Za obdobie, počas ktorého klient bude prispievať súčasne do prvého i druhého piliera, bude mať nárok na dôchodok z prvého piliera v polovičnej výške (polovica odvodov smeruje do dôchodkového fondu).

Autor: Pavel Škriniar

Súvisiace články

Aktuálne správy