Nové daňové úľavy

Zmeny upravujúce finančné produkty patriace do tretieho piliera

Majitelia životných poistiek a rôznych dlhodobých sporiacich produktov sa môžu radovať. Od prvého januára odkladanie peňazí na dôchodok zníži ich daňovú povinnosť.

Novela zákona o daniach z príjmov rozširuje možnosti uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane. To znamená, že okrem doplnkového dôchodkového poistenia sa nebudú zdaňovať ani príspevky do rôznych sporiacich programov. Medzi ne budú patriť aj dlhodobé bankové produkty, kapitálové a investičné životné poistenie, programy sporenia do podielových fondov a produkty obchodníkov s cennými papiermi.

Celkovo si každý sporiteľ môže od základu dane odpočítať toľko, koľko si odložil, najviac však 12 000 Sk. Týmto sa zrovnoprávnilo doplnkové dôchodkové poistenie s ostatnými dlhodobými produktmi. Hlavnú výhodu – príspevok zamestnávateľa – si DDP ponechalo. Ostatné produkty takéto možnosti zatiaľ zo zákona nemajú. Ak daňovník využije plnú sumu ako odpočítateľnú položku, na daniach ušetrí 2280 Sk za rok (190 Sk mesačne).

Podmienkou, aby si investor mohol znížiť svoju daňovú povinnosť, je šetriť si minimálne desať rokov a peniaze zo sporiaceho produktu vybrať až po 55 roku života. Ak daňovník nedodrží tieto podmienky, zákon mu stanovuje, aby si do troch rokov od nedodržania podmienok zvýšil základ dane o tú sumu, ktorú si odpočítal. Pre tých sporiteľov, ktorí si už začali sporiť v doplnkovej dôchodkovej poisťovni, alebo tak urobia ešte do konca tohto roku, budú platiť staré pravidlá – teda stačí, ak budú sporiť aspoň 5 a nie 10 rokov a dôchodok môžu poberať už od dovŕšenia 50 rokov a nie až od dovŕšenia 55 rokov.

Daňovo zvýhodnené bude šetrenie:

  • v životných poisťovniach
  • cez účelové sporenie v banke alebo poisťovni so sídlom na území Slovenska
  • cez spoločnosti poskytujúce investičné služby (obchodníci s cennými papiermi) alebo služby v oblasti kolektívneho investovania (správcovské spoločnosti, teda podielové fondy)
  • v DSS – doplnkových dôchodkových spoločnostiach (terajšie doplnkové dôchodkové poisťovne)

Prostriedky v sporiacich produktoch budú vlastníctvom sporiteľa. Po odchode do dôchodku bude na jeho rozhodnutí, ako naloží s nasporenou sumou. Môže ju celú predať komerčnej poisťovni, ktorá mu za to bude doživotne vyplácať dôchodok, môže sa dohodnúť s finančnou inštitúciou o pravidelnom vyplácaní našetrenej sumy alebo si nechá vyplatiť určitú časť nasporených peňazí prevodom na bežný účet. V prípade, že klient svoje úspory predá komerčnej poisťovni, prestávajú byť jeho vlastníctvom, a teda sa nebudú môcť dediť.

Dôchodkové sporiteľne
Doplnkové dôchodkové poisťovne sa od prvého januára zo zákona pretransformujú na doplnkové dôchodkové sporiteľne. Novovzniknuté spoločnosti budú mať minimálne dva fondy. Minimálne jeden doplnkový dôchodkový fond bude príspevkový a druhý, iba jeden, bude slúžiť na vyplácanie dôchodkových dávok. Účastník sporenia bude môcť byť v jednom čase iba v jednom príspevkovom fonde. Do fondov budú plynúť príspevky zamestnancov i zamestnávateľov, pričom oba druhy príspevkov budú od začiatku majetkom sporiteľa (na rozdiel od súčasného DDP).
Z doplnkového dôchodkového sporenia bude občan dostávať dočasné dávky na dohodnuté obdobie, doživotné dôchodky budú vyplácať životné poisťovne.
Prilepšenie na starobný dôchodok môže mať formu výsluhového dôchodku, invalidného dôchodku, jednorazového vyrovnania a odstupného. Legislatíva motivuje osoby, ktoré sa rozhodnú pre vyplácanie doživotného doplnkového starobného dôchodku, vyplatením vyššej sumy jednorazového vyrovnania v porovnaní s osobami, ktoré sa rozhodnú pre poberanie dočasného doplnkového starobného dôchodku. Pri vyplatení odstupného sa odstupné vyplatí v sume určenej dávkovým plánom, najmenej vo výške 80 % hodnoty zostatku na účte účastníka.

Iné finančné produkty
V súčasnosti majú produkty, ktoré spĺňajú literu zákona pre daňové úľavy, iba životné poisťovne. Novinky možno čakať hlavne od bánk, ktoré zatiaľ odmietajú zverejniť detaily jednotlivých produktov. Správcovské spoločnosti už dnes ponúkajú rôzne programy sporenia do podielových fondov, ktoré vyžadujú iba malé zmeny, aby si podielnici svoje mesačné investície mohli uplatniť ako odpočítateľné položky. Obchodníci s cennými papiermi s veľkou pravdepodobnosťou budú nasledovať s veľmi podobnými produktmi ako správcovské spoločnosti. V porovnaní s doplnkovým dôchodkovým sporením budú mať nevýhodu v tom, že zamestnávateľ si nebude môcť zahrnúť do nákladov príspevky do týchto produktov.

Prečo využívať dlhodobé produkty
Mesačne vložiť 1000 Sk znamená mať za päť rokov pri ročnom zhodnotení 5 % cez 68 000 Sk, za 10 rokov 155 000 Sk a za 15 rokov takmer 270 000 Sk. Pri 30 rokoch priebežného investovania môže mať investor na účte okolo 830 000 Sk, pričom jeho výdaje do tohto systému bolo „iba“ 360 000 Sk. V tomto príklade po štrnástom roku sporenia získava sporiteľ na úrokoch viac, ako sám vkladá do sporenia.

Autor: Pavel Škriniar

Súvisiace články

Aktuálne správy