Národná banka Slovenska: Slovensko smeruje do recesie

, ČTK Foto: TASR

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska by mal v tomto roku vzrásť o 1,8 %, no v roku 2023 sa krajina pravdepodobne prepadne do recesie a HDP poklesne o jedno percento.

AKTUALIZOVANÉ 11:18

Národná banka Slovenska (NBS) výrazne zhoršila výhľad vývoja slovenskej ekonomiky na budúci rok, očakáva pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o jedno percento. Doteraz čakala rast o 1,9 percenta. NBS počíta s ďalším zrýchlením inflácie, a to na viac ako 18 percent. Novú prognózu dnes zverejnila centrálna banka. Jej guvernér a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Kažimír sa vyslovil za ďalšie sprísnenie menovej politiky ECB, a to bez ohľadu na možnú ekonomickú recesiu.

Kažimír: Budúci rok bude náročný

"Existujú predpovede, pri ktorých by si človek želal, aby sa nikdy nenaplnili. Aj naša prognóza bude patriť do takejto kategórie. Na základe toho, čo sa deje okolo nás a u nás, sa domnievame, že budúci rok bude náročnejší ako ten, v ktorom žijeme teraz," povedal novinárom Kažimír.

Horší výhľad ekonomiky na budúci rok NBS odôvodnila dopadmi prudkého zdraženia energií. Inflačné tlaky podľa nej doliehajú na finančnú situáciu domácností a firiem najmä v Európe. Všeobecné sprísňovanie menovej politiky a vysoká inflácia zas utlmia spotrebiteľský dopyt.

Pre tento rok NBS naopak zvýšila výhľad rastu HDP, a to na 1,8 percenta oproti doterajšiemu odhadu 1,4 percenta.

Očakávajú ďalší rast cien

Slovenská centrálna banka na budúci rok výrazne zvýšila výhľad inflácie, a to na 18,3 percenta z tohtoročných 11,7 percenta. Podľa NBS však vývoj inflácie ovplyvní prípadné opatrenia štátu proti vysokým cenám elektrickej energie a zemného plynu.

Kažimír sa vyslovil za ďalšie sprísnenie menovej politiky v eurozóne, a to možným zvýšením základnej úrokovej sadzby ECB o 0,75 bodu, teda rovnakým tempom, ako Rada guvernérov urobila v prvej polovici septembra.

"Inflácia v eurozóne je vysoká, príliš dlho vysoká. Budeme musieť pokračovať v sprísňovaní nastavenia menovej politiky. Myslím si, že musíme byť dôrazní a dokonca nemilosrdní, bez ohľadu na hroziacu recesiu," povedal Kažimír.

Recesia bude zvyšovať nezamestnanosť

Ekonomická recesia podľa NBS spôsobí, že miera nezamestnanosti na Slovensku sa po tohtoročnom poklese na 6,2 percenta bude postupne zvyšovať na 6,8 percenta v roku 2024, čo by znamenalo návrat na vlaňajšiu úroveň.

V utorok novú ekonomickú prognózu zverejnilo slovenské ministerstvo financií. Pre budúci rok v nej znížilo výhľad rastu HDP na 0,6 percenta z predchádzajúcich 2,6 percenta. Pre tento rok ponechalo odhad tempa ekonomického rastu na 1,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy