Priemyselná aktivita v eurozóne sa v júli znížila

Priemyselná aktivita v eurozóne sa minulý mesiac znížila. Firmy totiž pre slabý dopyt hromadili nepredané tovary, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global.

Priemyselná aktivita v eurozóne sa minulý mesiac znížila. Firmy totiž pre slabý dopyt hromadili nepredané tovary, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global. To zvyšuje obavy, že región sa môže dostať do recesie.
Index nákupných manažérov (PMI) S&P Global pre výrobný sektor eurozóny v júli padol na revidovaných 49,8 bodu (predbežný odhad: 49,6 bodu) z 52,1 bodu v júni. Index sa dostal pod 50-bodovú hranicu, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie, prvýkrát od júna 2020.
Index produkcie klesol na viac než 2-ročné minimum 46,3 bodu zo 49,3 bodu.
Pokles aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa zrýchľuje, „čo zvyšuje riziko recesie v regióne“, uviedol hlavný ekonóm S&P Global Chris Williamson. „Nové objednávky už padajú tempom, ktoré je s výnimkou mesiacov pandemických lockdownov najprudšie od dlhovej krízy v roku 2012,“ priblížil. Dodal, že slabý predaj spôsobil najvýraznejší zaznamenaný nárast zásob hotových výrobkov.
Index nových objednávok klesol na 42,6 bodu zo 45,2 bodu a dostal sa na najnižšiu úroveň od mája 2020. To signalizuje, že v najbližšom čase sa nedá počítať s pozitívnym obratom.

Súvisiace články

Aktuálne správy