Inflačné tlaky: McDonald’s prvýkrát za 14 rokov zvýšil cenu cheeseburgerov vo Veľkej Británii

, CNBC Foto: SITA/AP

Náklady na cheeseburger sa zvýšili z 99 pencí na 1,19 GBP, čo znamená zvýšenie ceny o 20 %. Ostatné položky v britskom jedálnom lístku McDonald’s sa zvýšili o 10 až 20 %.

Reťazec rýchleho občerstvenia v stredu potvrdil, že ikonický burger bol jedným z mnohých položiek, ktoré čelia zvýšeniu cien v jeho sieti reštaurácií v Spojenom kráľovstve. McDonald’s naposledy zvýšil cenu svojho cheeseburgeru v Británii v dôsledku globálnej finančnej krízy v roku 2008.

McDonald’s uviedol, že niektoré položky zostanú neovplyvnené zvýšením cien. Medzitým sa ceny budú naďalej líšiť v rámci franšízových reštaurácií, ktoré môžu stanovovať ceny na základe odporúčaní McDonald’s.

Vo vyhlásení pre zákazníkov generálny riaditeľ McDonald’s pre Spojené kráľovstvo a Írsko, Alistair Macrow, uviedol, že rastúce inflačné tlaky prinútili spoločnosť urobiť niekoľko „tvrdých rozhodnutí“ o cenách. “Dnešné tlaky znamenajú, ako mnohí, aj my musíme urobiť ťažké rozhodnutia o našich cenách,” povedal Macrow. „Rovnako ako vy, naša spoločnosť, naši franšízanti, ktorí vlastnia a prevádzkujú naše reštaurácie a naši dodávatelia, všetci pociťujú vplyv rastúcej inflácie,“ dodal.

Firmy čelia zvýšeným nákladom na položky, ako sú palivo, mzdy a prísady, keďže inflácia sa neustále zvyšuje. V Spojenom kráľovstve dosiahla inflácia v júni nový vrchol 9,4 % , čo je najvyššia úroveň za posledných 40 rokov.

Macrow uviedol, že firma odďaľovala zvyšovanie cien tak dlho, ako to bolo možné, ale že už nebolo možné absorbovať rastúce náklady v rámci podniku. “Chápeme, že akékoľvek zvýšenie cien nie je dobrou správou, ale tieto zmeny sme odložili a minimalizovali tak dlho, ako sme mohli,” povedal.

Zdražovanie v Británii prichádza deň po tom, čo McDonald’s oznámil skok v globálnych tržbách o 9,7 % za tri mesiace do konca júna v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. McDonald’s, ktorý prevádzkuje viac ako 36 000 reštaurácií vo viac ako 100 krajinách, už od minulého roka zaviedol množstvo zvýšení cien v celej svojej sieti reštaurácií v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy