Európskym domácnostiam vlani vzrástli náklady na energie o štvrtinu

Ceny energií pre domácnosti v Európskej únii narástli za celý rok 2021 o výrazných 26 % a predpovede na aktuálny rok hovoria ešte o rýchlejšom cenovom raste. Domácnosti na Slovensku sú v porovnaní s inými štátmi EÚ v oveľa lepšej situácii. V minulom roku ceny elektriny aj plynu klesli a pre rok 2022 bude rast cien výrazne pomalší ako v EÚ, keď má cena plynu narásť o maximálne 23 % a cena elektriny o 15 %, uvádza aktuálna analýza brokerskej spoločnosti CapitalPanda.
Ceny energií v EÚ začali medziročne rásť vlani v marci, a to o 4,3 % po tom, ako vo februári ešte klesli o 1,7 %. Od marca sa rast cien energií zrýchlil, na prelome septembra a októbra 2021 dosiahol viac ako 20 % a v decembri už 23 %. Celoročne tak energie v EÚ zdraželi podľa európskeho štatistického úradu (Eurostat) v priemere o 26 percent.
Hoci energie tvoria len 9,5 % spotrebného koša priemerného občana EÚ, k nárastu inflácie na decembrových päť percent prispeli najväčším dielom. Nárast ostatných položiek spotrebného koša sa pohyboval od 2,4 % (služby) po 4,6 % (nespracované potraviny).
„Dôvodom prudkého rastu cien energií v druhom polroku je kombinácia nedostatočnej zaplnenosti zásobníkov pred nástupom zimy a rastúceho dopytu po energii spôsobeného hospodárskym oživením po uvoľnení protiepidemických opatrení,“ zhodnotil situáciu hlavný analytik CapitalPanda Jozo Perić.
V Európe boli v roku 2021 vo vývoji cien energií výrazné rozdiely, ktoré podľa Perića odzrkadľujú rôzny stupeň liberalizácie cien energií a spôsobu regulácie. Napríklad podľa Spolkového zväzu energetiky a vodného hospodárstva zaplatila priemerná nemecká domácnosť v minulom roku (január až november) za elektrinu o necelých šesť percent, avšak za plyn až o takmer 26 percent, viac ako rok predtým. Podľa Rakúskej energetickej agentúry vzrástli ceny elektriny pre domácnosti v Rakúsku za rovnaké obdobie o 10,2 % a ceny plynu o 20,4 %.
Vývoj na Slovensku bol presne opačný. Podľa Štatistického úradu SR mali slovenské domácnosti počas celého roka 2021 výhodu medziročne lacnejších cien energií. Ceny plynu sa celoročne znížili o takmer desať percent a ceny elektriny v porovnaní rokov 2021 a 2020 klesli o 4,3 %. Práve medziročný pokles cien energií utlmil celkové výdavky na bývanie, ktoré vlani na Slovensku vzrástli len o 1,3 %.
Aj keď je podrobný prehľad vývoja cien elektriny a plynu pre domácnosti v jednotlivých krajinách EÚ zatiaľ k dispozícii len za prvý polrok 2021, novšie čiastkové údaje vrátane údajov o inflácii v jednotlivých krajinách podľa analýzy naznačujú, že najvyššiemu nárastu cien počas celého roka 2021 čelili domácnosti v pobaltských štátoch, nasledované Nemeckom a Holandskom.
V roku 2022 sa teda dá očakávať, že ceny energií pre domácnosti v EÚ budú naďalej rásť a pravdepodobne sa rast zrýchli, a to najmä v krajinách, kde bola v minulom roku dočasne zrušená alebo znížená daň z pridanej hodnoty. „Podľa nedávnej analýzy Bank of America zaplatí priemerná európska domácnosť v tomto roku za energie o 54 % viac ako v roku 2020,“ pripomenul Perić.

Súvisiace články

Aktuálne správy