Evergrande predá podiel v Shengjing Bank za 1,5 miliardy USD

Vysoko zadlžená čínska developerská skupina Evergrande ohlásila, že predá podiel v štátnom správcovi aktív Shengjing Bank v hodnote 1,5 miliardy USD (1,28 miliardy eur).
Skupina, ktorej dlh presahuje 300 miliárd USD, má problémy s financovaním svojho dlhu. V stredu má vyplatiť kupón dlhopisov v objeme 47,5 milióna USD. Evergrande takisto dlhuje platby bankám a dodávateľom.
Evergrande v správe pre burzu v Hongkongu uviedla, že sa dohodla na predaji 1,75 miliardy akcií, ktoré vlastní v Shengjing Bank, štátnej skupine Shenyang Shengjing Finance Investment Group pri cene 5,70 CNY (0,7556 eura) za akciu. Tieto akcie predstavujú 19,93 % vydaného akciového kapitálu banky. Evergrande sa už predtým zbavila akcií Shengjing Bank v hodnote 1 miliardy CNY.
Evergrande uviedla, že jej problémy s likviditou už mali negatívny vplyv na Shengjing Bank. Predaj akcií štátnej investičnej skupine podľa nej stabilizuje operácie banky.
Evergrande sa snaží riešiť aktuálne problémy s likviditou aj predajom ďalších aktív. Dodávateľom a kontraktorom už predala niektoré realitné divízie, aby takto vyrovnala niektoré platby.
Akcie Evergrande sa ráno na burze v Hongkongu posilnili takmer o 10 %.
Skupina už minulý týždeň zmeškala vyplatenie kupónu 5-ročných dolárových dlhopisov splatných v marci 2022 v objeme 83,5 milióna USD. Evergrande o tom mlčí a doteraz sa k zmeškaniu vyplatenia úrokov nevyjadrila. Technicky sa však ešte nedostala do platobnej neschopnosti, keďže kupón môže vyplatiť počas 30-dňového tolerančného obdobia.
(1 EUR = 1,1678 USD; 1 EUR = 7,5433 CNY)

Súvisiace články

Aktuálne správy