Fed by mal začať s redukciou programu nákupu dlhopisov už tento rok

, TASR Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka (Fed) by mala už v tomto roku začať s redukciou svojho programu nákupu dlhopisov určeného na podporu ekonomiky zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Povedal to prezident Federálnej rezervnej banky v St. Louis James Bullard.

Podľa Bullarda by tak centrálna banka mala urobiť napriek tomu, že údaje o vývoji na trhu práce za august poukázali na výrazné spomalenie tvorby pracovných miest v USA.

Bullard odmietol obavy, že by sa zotavovanie amerického trhu práce celkovo oslabovalo, aj keď v auguste vzniklo v USA najmenej nových pracovných pozícií za sedem mesiacov. "Dopyt firiem po zamestnancoch je stále vysoký a na trhu je viac voľných pracovných miest než nezamestnaných," povedal v rozhovore pre britský denník The Financial Times.

Šéf Fedu v St. Louis už v auguste povedal, že by bol rád, keby Fed čo najskôr začal s obmedzovaním rozsiahleho programu nákupu dlhopisov, pričom celý proces by mal dokončiť v 1. kvartáli budúceho roka. Podobne sa vyjadril aj pre The Financial Times. "Obmedzovanie (nákupu dlhopisov) by sa malo rozbehnúť tento rok a celý proces by sa mal ukončiť niekedy v 1. polroku budúceho roka," povedal Bullard.

Súvisiace články

Aktuálne správy