Flash analýza: Nálada v našej ekonomike aj v priemysle sa opäť zlepšila

, 365bank Foto: getty images

Po predchádzajúcom zhoršení sa v júni dôvera výrazne zlepšila hlavne medzi priemyselníkmi. Optimizmus ale narástol aj v obchode, v stavebníctve a medzi spotrebiteľmi. Naopak, mierne sa zhoršila nálada v sektore služieb. 

Ekonomická nálada na Slovensku sa počas marca a apríla výrazne zlepšovala, ale v máji došlo k miernemu zhoršeniu. No a v júni sa nálada v našej ekonomike opäť zlepšila. Indikátor ekonomického sentimentu IES totiž vzrástol o 3,9 bodu na hodnotu 107 bodov. Nálada v našom hospodárstve je tak na najvyššej úrovni za posledné takmer 4 roky a je teda aj lepšia ako pred začiatkom pandémie.  

Prečo sa zlepšuje dôvera v obchode, službách a v stavebníctve?
Sektor služieb a obchodu bol koronakrízou najviac zasiahnutý kvôli zatvoreným prevádzkam. V posledných mesiacoch v týchto odvetviach evidujeme nárast optimizmu, čo je dôsledkom pozitívnych očakávaní vyplývajúcich z návratu nášho života do normálu. Indikátor dôvery v službách ale v júni po 3-mesačnom raste klesol, tento pokles bol ale len mierny. Okrem služieb a obchodu bol koronakrízou silno zasiahnutý aj sektor stavebníctva, kde bola počas pandémie utlmená výstavba. S postupným zlepšovaním ekonomického vývoja ale narastá aj pozitívna nálada medzi stavebníkmi. 

Nálada medzi priemyselníkmi sa v júni výrazne zlepšila 
Nálada medzi priemyselními sa v júni výrazne zlepšila, a to vďaka očakávanému zvýšeniu produkcie v nasledujúcich mesiacoch. Na trhu sa teda čiastočne “rozplynuli” obavy z materiálovej krízy. Ešte v máji boli pritom podnikatelia v priemysle oveľa pesimistickejší a očakávali znižovanie svojej produkcie kvôli nedostatku tovaru a súčiastok. Materiálovej kríze vo svete ale ešte “neodzvonilo” a globálna ekonomika naďalej bojuje s nedostatkom viacerých surovín. Zlepšenie nálady medzi našimi priemyselníkmi teda môže byť len dočasného charakteru.  

Svetová ekonomika sa naďalej borí s nedostatkom čipov, ktorý spôsobuje odstávky výroby hlavne v automobilovom a elektrotechnickom priemysle. Podľa mnohých odhadov budú chýbajúce čipy trápiť automobilky minimálne do konca tohto roka. Ďalším veľkým problémom pre priemysel je nedostatok plastového granulátu, ktorého cena rapídne rastie. Ten sa využíva vo väčšine odvetví vrátane automobiliek. A zoznam nedostatkového tovaru sa týmto nekončí. Trh hlási už aj problémy s nedostatkom plechov, dreva a aj skla. Táto materiálová kríza je spôsobná hlavne zabrzdením výroby počas krízy a s pomalším rozbiehaním výroby po pandémii.

Ako sa bude ďalej vyvíjať sentiment v našej ekonomike?
Predpokladáme, že zlepšovanie nálady v službách, v obchode a aj medzi spotrebiteľmi bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Kameňom úrazu ale bude nálada v priemysle, ktorá bude ovplyvňovaná hlavne vývojom materiálovej krízy. 

 

Autorkou je Jana Glasová, analytička 365.bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy