Banky nemôžu očakávať pomoc od vlády v každej jednej kríze

, TASR Foto: TASR/AP

Banky nemôžu očakávať, že ich vláda bude zachraňovať v každej kríze, ktorá nastane, a mali by ešte výraznejšie zvýšiť kapitál, aby sa vyhli "neočakávanému šoku". Uviedol to pre britský denník Financial Times prezident Federálnej rezervnej banky v Minneapolise Neel Kashkari.

Podľa Kashkariho boli síce straty v bankovom sektore počas obdobia pandémie omnoho menšie, než predpovedal vo svojej analýze, to však neznamená, že veľké banky sú dostatočne silné. "Naznačujú ich výsledky z obdobia poklesu ekonomiky počas pandémie, že sú dostatočne silné? Nie, tak to nie je," uviedol Kashkari. Podľa neho straty v bankovom sektore do veľkej miery zredukovala obrovská finančná pomoc zo strany vlád na podporu domácností a firiem zasiahnutých pandémiou.

Ako dodal, na jednej strane je správne, že vlády pomohli hospodárstvu v čase, keď ekonomickú aktivitu obmedzilo šírenie nového koronavírusu, na druhej strane však nepriamo poskytli pomoc aj bankám. "Bez týchto fiškálnych intervencií by boli straty bankového sektora podstatne vyššie," povedal Kashkari.

Súvisiace články

Aktuálne správy