Nedostupnosť bytov v Česku trhá rekordy

Česi sú pri svojich príjmoch najďalej od vlastného bývania v histórii. Podľa júnových údajov Českej národnej banky (ČNB) sa priemerné ceny bytov už koncom minulého roka priblížili k rekordnému 12-násobku priemerného ročného príjmu. Dôvodom sú roztvárajúce sa nožnice medzi tempom rastu príjmov a cien bytov počas pandémie. Doteraz držalo smutný rekord leto roku 2008, teda obdobie tesne pred začiatkom svetovej finančnej krízy.
„Hlavnou príčinou je prebytok hotovosti na českom finančnom trhu a nedostatok zaujímavých alternatívnych investičných príležitostí. Tento prebytok sa sústredí v určitej časti obyvateľstva, ktorá voľné prostriedky umiestňuje do rezidenčných investícií,“ citoval server e15.cz ekonóma a partnera poradenskej spoločnosti PwC Petra Kříža. Hon na nehnuteľnosti podľa ekonómov posilnili štedrý štát aj centrálna banka.
„Silná fiškálna podpora obyvateľov počas pandémie, extrémne nízke úročenie a chápanie vlastníctva nehnuteľností ako bezpečného prístavu ženú napriek kríze mnohých ľudí a investorov do nákupov bytov,“ dodal ekonóm poradenskej spoločnosti Partners Martin Mašát.
Podobne reagovala aj ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská. „Zatiaľ čo rast príjmov domácností sa spomalil, ceny nehnuteľností rástli ďalej a vyšším tempom než príjmy,“ povedala. Priemerné príjmy sa vlani oproti roku 2019 zvýšili zhruba o 6,5 %, takzvané realizované, teda skutočné predajné ceny bytov, vzrástli podľa ČNB takmer o 10 %.
„Dostupné údaje z trhu naznačujú, že silný rast pokračoval aj v 1. kvartáli 2021 a mohol dokonca ďalej akcelerovať,“ uvádza sa v júnovej správe ČNB o finančnej stabilite. V 1. kvartáli sa pritom rast cien spomalil na 3,2 %, čo je najpomalší rast od začiatku pandémie.
Primát v nedostupnosti bytov v Česku držal doteraz predkrízový rok 2008. Vtedy ľudia potrebovali na byt 11,2-násobok ročného príjmu.

Súvisiace články

Aktuálne správy