APZ kritizuje naviazanie prvej pomoci na COVID automat

Asociácia priemyselných zväzov (APZ) kritizuje naviazanie schémy prvej pomoci na COVID automat, ktoré v stredu odobril vládny kabinet. Priemysel totiž podľa asociácie nefunguje na regionálnom princípe.
„Zmeny môžu mať opodstatnenie napríklad v službách, nie však v priemysle, ktorý je globálny,“ argumentuje asociácia s tým, že aspekty, ktoré ho ovplyvňujú, ďaleko presahujú hranice regiónov aj Slovenska.
„Pandémia sa vo svete ešte neskončila a jej dôsledky stále narúšajú plynulé fungovanie dodávateľských reťazcov, na ktoré sú napojené aj slovenské priemyselné závody,“ zdôraznil prezident Zväzu automobilového priemyslu Alexander Matušek. Podľa neho pritom nejde len o problém s dodávkou čipov, ale aj mnohých iných vstupných materiálov a súčiastok, čo môže na Slovensku spôsobiť ďalšie obmedzovanie výroby. „Znížiť či úplne zrušiť opatrenie, ktoré za posledné mesiace zachránilo toľko pracovných miest, preto nepovažujeme za správny krok,“ poznamenal Matušek.
Asociácia, rovnako ako aj iné zamestnávateľské združenia, nevidí zmysel v obmedzení pomoci pol roka predtým, ako nadobudne účinnosť zákon o trvalom kurzarbeite. „V poslednom období sme vložili veľké úsilie do tvorby trvalého kurzarbeitu. V čase, keď sme súhlasili, že zákon bude účinný od 1. januára 2022, sme mali prísľub vlády, že do tohto dátumu bude fungovať schéma pomoci 3A v podobe, akú poznáme dnes,“ poznamenal prezident APZ Alexej Beljajev. Polročná medzera podľa jeho slov môže zhoršiť konkurencieschopnosť podnikov a ohroziť pracovné miesta.
APZ dodala, že aj keď naviazanie pomoci na COVID automat nebolo predmetom medzirezortného pripomienkového konania, svoje pripomienky vláde komunikovala, zohľadnené však neboli.

Súvisiace články

Aktuálne správy