Maďarská národná banka signalizuje zvyšovanie sadzieb

Maďarsko zrejme bude prvou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá zvýši úrokové sadzby. Maďarská národná banka (MNB) v stredu signalizovala, že zrejme už tento mesiac začne sprísňovať menovú politiku. Dôvodom je prudké zotavovanie ekonomiky z koronakrízy, čo podporuje inflačné tlaky. MNB by mohla nasledovať Česká národná banka (ČNB).
Medziročne miery inflácie v krajinách strednej Európy patria medzi najvyššie v rámci EÚ, keďže ich ekonomiky sa rýchlo oživujú z krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 a opäť začínajú bojovať s nedostatkom pracovnej sily, čo zvyšuje tlak na nárast platov.
Centrálne banky po celom svete v roku 2020 výrazne znížili úrokové sadzby, aby zmiernili ekonomické následky pandémie a protiepidemických reštrikcií.
Maďarská inflácia zostáva zvýšená a jej medziročná miera dosiahla v máji 5,1 %. Ekonomika sa totiž zotavuje aj vďaka rýchlemu očkovaniu.
Viceguvernér MNB Barnabás Virág v stredu uviedol, že centrálna banka bude aktívne konať, aby skrotila rastúce inflačné riziká, a že ešte v júni spustí cyklus sprísňovania menovej politiky. Podľa Virága MNB prijme „účinné“ rozhodnutie pri nastavovaní sadzieb na zasadnutí menovej rady 22. júna. O deň neskôr sa stretne aj banková rada ČNB.
Inflačný cieľ MNB je nastavený na 3 % s tolerančným pásmom 1 percentuálny bod oboma smermi. Analytik Takarekbank Gergely Suppan počíta v júni so zvýšením sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy