Cena zlata pre posilnenie sa dolára klesla

, TASR Foto: getty images

Cena zlata na začiatku nového týždňa klesla. Hlavným dôvodom bolo mierne posilnenie sa dolára. Investori presúvajú svoju pozornosť na čísla o inflácii v USA, ktoré budú zverejnené neskôr v tomto týždni a mohli by signalizovať, ako dlho ešte bude trvať, kým americká centrálna banka (Fed) začne utlmovať monetárnu podporu.

Dolárový index v pondelok stúpol o 0,1 %, čo znamená zdraženie zlata pre majiteľov iných mien.

Spotová cena zlata sa o 12.16 h SELČ nachádzala so stratou 0,35 % na 1884,94 USD (1555,62 eura) za uncu (31,1 gramu). Augustový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex sa oslabil o 0,26 % na 1887,10 USD za uncu.

V piatok (4. 6.) sa ceny zlata zvýšili o viac než 1 %. Podporila ich správa z amerického trhu práce, ktorá sklamala očakávania, čo znížilo obavy investorov, že Fed čoskoro začne obmedzovať monetárne stimuly.

Posilňovanie sa dolára a nárast výnosov dlhopisov americkej vlády majú negatívny vplyv na ceny zlata. Podľa analytika Commerzbank Eugena Weinberga však je pravdepodobné, že ceny sa vrátia nad hranicu 1900 USD za uncu, keďže aktuálna situácia je priaznivá pre zlato. V stredno- a dlhodobom horizonte očakáva zvýšenie volatility na akciových trhoch, čo podporí dopyt po zlate ako zabezpečení proti inflácii.

Zabrániť posilneniu sa zlata by mohlo iba výrazné zvýšenie výnosov dlhopisov americkej vlády, uviedol analytik firmy OANDA Jeffrey Halley.
Cena striebra klesla o 0,9 % na 27,53 USD za uncu, paládia o 0,2 % na 2840,05 USD za uncu a platiny o 0,2 % na 1159,60 USD za uncu.

Súvisiace články

Aktuálne správy