Rast cien nemeckého importu aj exportu sa v apríli zrýchlil

Rast cien dovozu do Nemecka sa v apríli zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za vyše desiatich rokov. Ukázali to v piatok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.
Konkrétne ceny importu do najväčšej európskej ekonomiky sa v apríli medziročne zvýšili o 10,3 % po marcovom náraste o 6,9 %. To bol ich najstrmší nárast od decembra 2010. A prekonal aj odhady analytikov, ktorí očakávali, že ceny importu stúpnu v apríli o 10 %.
V medzimesačnom porovnaní sa rast dovozných cien v apríli spomalil na 1,4 % z 1,8 % v marci. Ekonómovia však predpovedali ešte väčšie spomalenie, a to na 1,1 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny dovážaných energií sa v apríli medziročne zvýšili o 101,3 %. Dôvodom však bol nízky porovnávací základ, keďže vlani v apríli po zavedení prvej blokády na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19 ceny energií klesli, pričom ceny ropy sa nakrátko prepadli do záporného pásma.
Po vylúčení energií vzrástli ceny importu v apríli o 4,8 %.
Destatis tiež uviedol, že aj medziročné tempo rastu vývozných cien sa v apríli zrýchlilo na 3,3 % z 2,2 % v marci. A medzimesačne sa vývozné ceny zvýšili o 0,8 %, rovnako ako v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy