Bezos, Jeff Bezos: Amazon kupuje štúdia MGM za 8,45 miliárd dolárov

, CNBC Foto: TASR/AP

Ide o najambicióznejší krok Amazonu v zábavnom priemysle pre naplnenie jeho srteamovacích ambícií. Dohoda je druhou najväčšou akvizíciou, za Whole Foods zaplatil Amazon v roku 2017 13,7 miliárd dolárov.

Amazon uviedol, že dúfa, že využije legendárnu históriu filmovej tvorby MGM a rozsiahly katalóg 4 000 filmov a 17 000 televíznych programov v rámci svojej filmovej a televíznej divízii Amazon Studios.

„Skutočná finančná hodnota, ktorá stojí za touto dohodou, je v bohatom katalógu, ktorý plánujeme použiť a rozvíjať spolu s talentovaným tímom MGM,“ uviedol Mike Hopkins, senior viceprezident Prime Video a Amazon Studios. Vďaka MGM bude televízna a filmová knižnica Amazonu ešte bohatšia, štúdio vlastní katalóg Jamesa Bonda a má za sebou niekoľko úspešných prehliadok vrátane filmov „The Handmaid’s Tale“ a „Fargo“. Taktiež vlastní prémiovú káblovú sieť Epix a niekoľko populárnych televíznych reality šou, ako napríklad „Shark Tank“, „Survivor“ a „The Real Housewives“.

Akcie spoločnosti Amazon sa po oznámení sotva pohli.

Dohoda zdôrazňuje odhodlanie Amazonu presadiť sa v konkurenčnom prostredí preplneného trhu so streamovaním. Služby Amazon, Netflix, Disney a ďalšie sa snažia rozšíriť svoje knižnice obsahu, aby si získali predplatiteľov. Míňajú miliardy za licencie a pôvodnú tvorbu. Amazon je už dlho ochotný investovať veľké prostriedky do videoobsahu na podporu členstva v Prime, ktoré v súčasnosti globálne presahuje 200 miliónov užívateľov. Minulý rok Amazon utratil 11 miliárd dolárov za video a hudobný obsah, čo je medziročný nárast zo 7,8 miliárd dolárov. V súčasnosti sa produkuje ostro sledovaný projekt, adaptácia filmu „Pán prsteňov“, jedna séria vychádza na 465 miliónov dolárov, pravdepodobne ide o jeden z najnákladnejších televíznych seriálov, aké kedy boli vyrobené.

Spoločnosť Amazon sa tiež agresívne tlačí do oblasti športového obsahu. V máji podpísala dohodu s NFL o vysielaní futbalu od roku 2022.

Generálny riaditeľ Jeff Bezos tvrdí, že tieto investície posilňujú „zotrvačníkový efekt“ Amazonu, pretože priťahuje viac predplatiteľov Prime, ktorí naopak majú tendenciu utrácať viac na stránkach.

MGM, ktorá je súkromnou spoločnosťou, hľadala kupujúceho už niekoľko rokov. Medzi jej majiteľov patria spoločnosti Anchorage Capital, Highland Capital Partners, Davidson, Kempner Capital Management, Solus Alternative Asset Management a Owl Creek Investments, sú to fondy, ktoré prevzali kontrolu nad štúdiom, keď v roku 2010 došlo k bankrotu.

Dohoda MGM by mohla zvýšiť protimonopolné ťaženie proti Amazonu, ktorí už čelí niekoľkým napomenutiam viacerých federálnych agentúr, štátnych zástupcov a európskeho protimonopolného dozorného orgánu. Protimonopolný podvýbor pre súdnictvo (House Judiciary) vydal vlani v októbri rozsiahlu správu, podľa ktorej má Amazon na svojom trhu monopolné postavenie nad predajcami tretích strán. Žaloby sa týkajú zmluvných cien pre predajcov tretích strán, keď Amazon nespravodlivo zvýšili ceny pre spotrebiteľov a poškodili hospodársku súťaž. Spoločnosť Amazon sa postavila proti týmto tvrdeniam a uviedla, že predajcovia si stanovujú vlastné ceny svojich výrobkov na jeho stránkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy