Spotrebiteľské úvery v USA v marci vzrástli, už druhý mesiac po sebe

Spotrebiteľské úvery v USA v marci vzrástli, už druhý mesiac po sebe, aj keď pomalším tempom. Napriek tomu prekonali odhady analytikov z Wall Street. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý naznačuje, že zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky naberá na sile. Informoval o tom v piatok (7. 5.) večer Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.
Podľa údajov Fed sa spotrebiteľské úvery v marci 2021 zvýšili o 25,84 miliardy USD (21,43 miliardy eur) po revidovanom náraste o 26,13 miliardy USD vo februári.
Analytici pritom odhadovali, že marcové úvery stúpnu o 20 miliárd USD.
Tieto dva mesačné prírastky boli najväčšie od decembra 2019, teda pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu, keď spotrebiteľské úvery stúpli o 26,8 miliardy USD.
Fed uviedol tiež, že v rámci marcového rastu úverov zaznamenal ich zvýšenie v kategórii kreditných kariet o 6,4 miliardy USD a v kategórii, ktorá zahŕňa napríklad pôžičky na auto alebo študentské pôžičky, o 19,5 miliardy USD.
Analytici pozorne sledujú spotrebiteľské úvery v USA, pretože sú signálom o ochote domácností požičať si na financovanie svojich výdavkov. Spotrebiteľské výdavky sa totiž podieľajú zhruba dvoma tretinami na výkone americkej ekonomiky.
Februárový a marcový nárast úverov v kategórii kreditných kariet nasledoval po mesiacoch ich vytrvalého poklesu.
Fed zároveň pripomenul, že aj napriek rastu úverov bol celkový dlh v kategórii kreditných kariet vo výške 980 miliárd USD o 9 % nižší ako v marci 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy