Britské maloobchodné tržby v januári klesli o vyše 8 %, najviac za 9 mesiacov

Maloobchodné tržby v Británii klesli na začiatku roka o viac než 8 %, keď sprísnenie reštrikcií po zhoršení pandemickej situácie ovplyvnilo dopyt. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje britského štatistického úradu. Januárový pokles tržieb bol najvýraznejší za posledných deväť mesiacov.

Maloobchodné tržby klesli v januári oproti decembru o 8,2 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenali rast o 0,4 %. Ekonómovia s poklesom počítali, očakávali však, že dosiahne zhruba 2,5 %. Januárový pokles je najprudší od apríla minulého roka, v ktorom maloobchodné tržby klesli o rekordných 18 %.
Bez započítania motorových palív klesli tržby v maloobchode o 8,8 % po 0,4-percentnom raste v decembri. Aj v tomto prípade je pokles výraznejší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom o 2,6 %.
Medziročne klesli britské maloobchodné tržby o 5,9 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenali rast o 3,1 %. Opäť prekonali odhady ekonómov, ktorí očakávali pokles iba na úrovni 1,3 %.
Tržby bez zahrnutia palív klesli o 3,8 % po decembrovom raste o 6,7 %. Výsledok ekonómov prekvapil, keďže počítali s rastom týchto tržieb, aj keď v menšej miere. Očakávali, že sa zvýšia o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy