Čína už predbehla USA a je najväčším obchodným partnerom EÚ

, ČTK Foto: TASR/AP

Peking zároveň prekonal všeobecný trend keď vlani obchod s väčšinou európskych partnerov klesol kvôli pandémii covid-19, napísal spravodajský server BBC.

Čína sa stala najväčším obchodným partnerom Európskej únie, a predbehla tak Spojené štáty, ktoré boli vlani na tejto pozícii. Obchod medzi Čínou a úniou vlani dosiahol hodnotu 709 miliárd dolárov, zatiaľ čo hodnota obchodnej výmeny únie s USA predstavovala 671 miliárd dolárov.

Hoci čínska ekonomika v prvom štvrťroku zaznamenala pokles o 6,8 percenta, jej následné hospodárske oživenie vyvolalo dopyt po autách a luxusnom tovare z EÚ. Export z Číny do Európy sa tiež tešil silnému dopytu po lekárskom vybavení a elektronike. Čína je jedinou veľkou ekonomikou, ktorá vlani vykázala rast. "V roku 2020 bola Čína pre EÚ hlavným partnerom. K tomuto výsledku prispelo zvýšenie importu o 5,6 percenta a exportu o 2,2 percenta," uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Spomínané hodnoty sa blížia oficiálnym údajom, ktoré v januári zverejnila Čína. Obchod s EÚ podľa nich vlani vzrástol o 5,3 percenta na 696,4 miliardy dolárov. Obchodný deficit EÚ s Čínou vystúpil na 219 miliárd z predchádzajúcich 199 miliárd dolárov, vyplýva z aktuálnych údajov Eurostatu.

Hoci Spojené štáty a Británia zostávajú najväčšími exportnými trhmi EÚ, obchod bloku s oboma krajinami vlani výrazne klesol. "Obchod so Spojenými štátmi zaznamenal významný pokles importu (o 13,2 percenta) i exportu (o 8,2 percenta)," uvádza únijné štatistika.

Transatlantické obchodovanie poznačil celý rad sporov, ktoré viedli k zavedeniu ciel na oceľ a ďalší tovar, ako je napríklad francúzsky koňak alebo americké motocykle Harley-Davidson. Vlani dosiahol objem obchodu medzi USA a EÚ 671 miliárd dolárov, rok predtým predstavoval 746 miliárd dolárov. Zatiaľ nie je jasné, či nový americký prezident Joe Biden obchodný prístup k Európe prehodnotí.

Európska únia a Čína sa pokúšajú svoje ekonomické väzby prehĺbiť. Na konci minulého roka dohodla dvadsaťsedmička s Pekingom počiatočnú dohodu o investíciách, ktorá uľahčí investorom z oboch regiónov vzájomný prístup na trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy