Kurz eura v stredu ráno klesol pod 1,21 USD/EUR

Spoločná európska mena sa uprostred týždňa oslabila. V stredu ráno sa predávala po 1,2088 USD, pričom v utorok (16. 2.) večer sa jej kurz pohyboval ešte nad 1,21 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,2143 (v pondelok: 1,2129) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8235 (0,8245) eura.
Podľa expertov sa euro dostalo pod tlak predovšetkým pre posilňovanie dolára, ktorý podporili pozitívne údaje z USA. Jeden z dôležitých ukazovateľov nálady v americkom priemysle Empire State Manufacturing Index, ktorý meria výrobnú aktivitu v štáte New York, vo februári vzrástol prudšie, než sa očakávalo. Aktuálne údaje signalizujú, že ekonomika USA zvláda koronakrízu lepšie než eurozóna.
Dolár však aktuálne podporuje predovšetkým vývoj na trhu s dlhopismi americkej vlády. Počas uplynulých obchodných dní sa výnosy amerických dlhopisov výrazne zvýšili, pričom výnosy 10-ročných dlhopisov sa dočasne dostali nad 1,30 %, čo bolo najviac za 1 rok. Na porovnanie, výnosy 10-ročných dlhopisov nemeckej vlády sa aktuálne nachádzajú na úrovni -0,35 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy