Inflácia v ČR sa v decembri zmiernila, za rok 2020 však dosiahla 8-ročné maximum

Spotrebiteľské ceny v Česku pokračovali v poslednom mesiaci minulého roka v raste, tempo rastu sa však zmiernilo. Informoval o tom v stredu Český štatistický úrad (ČSÚ). Na druhej strane, za celý rok 2020 dosiahla inflácia najvyššiu úroveň za osem rokov.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v decembri medziročne o 2,3 %, zatiaľ čo v novembri rast dosiahol 2,7 %. Miera inflácie je miernejšia aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením inflácie na 2,8 %.
Najvýraznejšie sa zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, kde rast dosiahol 10,7 %. Zvýšili sa aj náklady na zdravotnícku starostlivosť a vzdelanie. V prvom prípade vzrástli ceny o 3,2 % a v druhom o 3 %. Naopak, ceny v telekomunikáciách a poštových službách klesli o 1,2 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov zaznamenali pokles o 0,1 %.
Medzimesačne klesli spotrebiteľské ceny v Česku v decembri o 0,2 %. Ekonómovia počítali s 0,1-percentným rastom.
Za celý rok 2020 však podľa informácií ČSÚ, ktoré zverejnil server novinky.cz, dosiahla priemerná miera inflácie 3,2 %. To je najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy