Britskí maloobchodníci varujú pred zvýšením cien v prípade brexitu bez dohody

Britskí maloobchodníci vzhľadom na neisté vyhliadky na obchodnú dohodu s Európskou úniou (EÚ) v piatok varovali, že ich klienti budú v prípade zavedenia ciel na dovoz z Európy od budúceho roka čeliť vyšším cenám potravín.
Prechodné obdobie, počas ktorého pokračuje obchod medzi oboma stranami ako za čias členstva Británie v bloku, sa končí 31. decembra. Ak Brusel a Londýn neuzavrú dovtedy dohodu, bude sa obchodná výmena od 1. januára riadiť podmienkami Svetovej obchodnej organizácie, čo znamená zavedenie ciel.
Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok (10. 12.) uviedol, že existuje „veľká možnosť“, že k dohode nedôjde. Podobne sa vyjadrila v piatok aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
„V súčasnosti až štyri pätiny (80 %) britského dovozu potravín pochádzajú z EÚ a bez dohody budú supermarkety a ich zákazníci čeliť clám od roku 2021 v hodnote viac ako 3 miliárd libier (3,29 miliardy eur),“ uviedol Andrew Opie, šéf sekcie pre potraviny a udržateľnosť v britskom konzorciu maloobchodníkov BRC.
BRC upozornilo, že clá prinútia maloobchodníkov s potravinami zvyšovať ceny, aby zmiernili svojej dodatočné náklady.
Aj mnoho maloobchodníkov s nepotravinárskym tovarom bude čeliť veľkým nákladom na clá za výrobky pochádzajúce z EÚ vrátane odevov a keramiky.
Podľa nového britského colného sadzobníka, ktorý by mal platiť od 1. januára, ak nebude dohoda, bude na 85 % potravín dovážaných z EÚ zavedené clo vo výške viac ako 5 %.
Priemerná colná sadzba bude pritom vyššia ako 20 %, keďže napríklad v prípade hovädzieho mäsa plánuje Británia clo až 48 %, uhoriek 16 % na šalát 10 %.
Tesco, najväčší maloobchodný reťazec v Británii, odhaduje, že spotrebitelia môžu po brexite bez dohody očakávať zvýšenie cien o 3 až 5 %.
BRC poukázalo tiež na výzvy, ktoré január predstavuje z hľadiska sezónnych výrobkov. V tom ročnom období sa totiž z EÚ dováža oveľa vyšší podiel ovocia a zeleniny, napríklad až 85 % paradajok, zatiaľ čo v júni je to len 30 %.
Maloobchodníci v rámci svojich príprav zvýšili zásoby konzerv, toaletného papiera a iných výrobkov s dlhšou životnosťou z EÚ.
Varovali však, že pretrvávajúca neistota v súvislosti s novými kontrolami a byrokraciou na hraniciach od 1. januára bude znamenať prerušenie dodávok mnohých tovarov.

Súvisiace články

Aktuálne správy