Tesco tento mesiac dokončí predaj obchodov v Thajsku a Malajzii firme CP Group

Najväčší britský maloobchodný reťazec Tesco očakáva, že zhruba 18. decembra dokončí predaj svojich ázijských obchodov spoločnosti CP Group za 10,6 miliardy USD (8,75 miliardy eur). Pripraví si tak pôdu na vrátanie 5 miliárd libier (5,49 miliardy eur) svojim akcionárom.
Tesco sa v marci dohodlo na predaji svojich prevádzok v Thajsku a Malajzii spoločnosti CP Group.
Reťazec v stredu uviedol, že CP Group preskúmala a bola spokojná s formálnym oznámením o schválení predaja Komisiou pre hospodársku súťaž v Thajsku. Malajzia transakciu schvátila už 10. novembra, čo znamená, že neexistujú žiadne ďalšie nevyriešené podmienky. Tesco preto očakáva, že predaj bude dokončený do 18. decembra alebo približne v tomto čase.
„Tento predaj nám umožní sústrediť sa na naše podniky v Európe,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Tesco Ken Murphy, podľa ktorého transakcia významne prispeje aj k zníženiu deficitu v dôchodkovom systéme a umožní reťazcu vrátiť peniaze akcionárom.
Tesco má v úmysle vrátiť zhruba 5 miliárd GBP čistého výnosu akcionárom prostredníctvom špeciálnej dividendy spolu s konsolidáciou akcií. Po dokončení predaja vloží tiež 2,5 miliardy GBP do systému dôchodkového zabezpečenia Tesco PLC Pension Scheme.
Výplata mimoriadnej dividendy sa očakáva okolo 26. februára 2021, keďže ju najskôr musia schváliť akcionári na valnom zhromaždení 11. februára.
Minulý týždeň Tesco oznámilo, že vláde vráti 585 miliónov GBP, ktoré mu poskytla vo forme úľav v rámci pomoci spojenej s pandémiou ochorenia COVID-19.
(1 EUR = 1,2114 USD; 1 EUR = 0,91143 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy