Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Čínska centrálna banka v súlade s očakávaniami siedmykrát po sebe nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby.
People’s Bank of China (PBOC) v piatok ponechala 1-ročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a 5-ročnú LPR na 4,65 %. Tieto sadzby PBOC naposledy znižovala v apríli, vtedy 1-ročná klesla o 20 bázických bodov a 5-ročná o 10 bázických bodov.
Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.
Keďže PBOC už skôr tento mesiac nemenila sadzbu na strednodobé úvery (MLF), vo všeobecnosti sa počítalo s tým, že sa nezmenia ani sadzby LPR.
Druhá najväčšia svetová ekonomika sa ďalej zotavuje. V 3. kvartáli sa tempo jej expanzie zrýchlilo na 4,9 % z 3,2 % v 2. štvrťroku. Navyše sa počíta s pokračovaním fiškálnych stimulov. Preto sa PBOC prestáva postupne sústrediť na podporu rastu a opäť začína väčšiu pozornosť venovať finančným rizikám a morálnemu hazardu, uviedli ekonómovia spoločnosti Capital Economics.
A aj keď ďalším krokom PBOC zrejme bude zvýšenie LPR, aktuálne vyjadrenia viceguvernéra banky signalizujú, že sa nebude ponáhľať. Ekonómovia Capital Economics prognózujú, že PBOC v roku 2021 zvýši úrokové sadzby o 30 bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy