Boeing zvýšil odhad dopytu Číny po nových lietadlách v budúcich 20 rokoch

Americký výrobca lietadiel Boeing zvýšil odhad dopytu Číny po lietadlách v nasledujúcich 20 rokoch. Najväčšia ázijská ekonomika by tak mala byť svetlým bodom na leteckom trhu v situácii, keď ochorenie COVID-19 bude dodávky lietadiel v nasledujúcich rokoch decimovať.
Čínske letecké spoločnosti budú podľa Boeingu potrebovať v nasledujúcich 20 rokoch 8600 nových lietadiel. To je o 6,3 % viac, než americká firma predpokladala v predchádzajúcom odhade z roku 2019. Hodnota lietadiel by pri katalógových cenách mala dosiahnuť 1,4 bilióna USD (1,19 bilióna eur).
V októbri pritom Boeing zredukoval svoj pôvodný odhad svetového dopytu po lietadlách v najbližších 20 rokoch, najmä však v nasledujúcich 10 rokoch. Ako informoval, v budúcich 10 rokoch budú letecké spoločnosti vo svete potrebovať 18.350 nových lietadiel. To je pokles v porovnaní s odhadom Boeingu z minulého roka o 11 %.
Zatiaľ čo pandémie nového koronavírusu ťažko zasiahla svetové trhy s obdobnou leteckou dopravou, v Číne sa situácia výrazne zlepšuje. Na jednej strane sa ekonomika rýchlo zotavuje a na druhej, vláda pokračuje vo vysokých investíciách do dopravnej infraštruktúry.
Boeing očakáva zvýšený dopyt najmä po úzkotrupých lietadlách, keďže zotavovanie trhu s medzinárodnými diaľkovými letmi bude pomalšie. Podľa Boeingu budú čínske letecké spoločnosti do konca roka 2039 potrebovať z očakávaných 8600 strojov približne 6450 lietadiel s úzkym trupom. Širokotrupé lietadlá by mali tvoriť iba 18 % z celkového dopytu po nových strojoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy