Miera inflácie v Maďarsku sa v októbri zmiernila

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku zmiernili v októbri tempo rastu, pod čo sa najväčšou mierou podpísalo spomalenie rastu cien potravín. Uviedol to v utorok maďarský štatistický úrad.
Medziročná miera inflácie dosiahla v Maďarsku minulý mesiac 3 %, zatiaľ čo v septembri predstavovala 3,4 %. Spomalenie rastu spotrebiteľských cien tak prekonalo očakávania ekonómov, ktorí počítali s infláciou na úrovni 3,1 %.
Pod zmiernenie inflácie sa podpísali najmä ceny potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré rástli slabším tempom než v septembri. Ceny potravín sa zvýšili medziročne o 6,5 %, zatiaľ čo v septembri vzrástli o 7,3 %. Ceny nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov sa zvýšili o 6,1 % po 6,3-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vrátili v októbri k rastu, ktorý dosiahol 0,2 %. V septembri zaznamenali pokles o 0,4 %.
Aj harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli minulý mesiac medziročne o 3 % a v medzimesačnom porovnaní zaznamenali rast o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy