Rast nových objednávok na priemyselné výrobky z Nemecka sa v septembri spomalil

Rast nových objednávok na priemyselné výrobky z Nemecka sa v septembri spomalil viac, ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom bol pokles objednávok z eurozóny. Ukázali to vo štvrtok údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré naznačujú, že najväčšia európska ekonomika má pred sebou ťažkú cestu k zotaveniu sa z krízy vyvolanej pandémiou nového koronavírusu.
Podľa najnovších štatistík nemecké továrne zaznamenali v septembri nárast nových objednávok o 0,5 %. Analytici pritom očakávali, že stúpnu o 2 % po zvýšení o 4,9 % v auguste.
Septembrový nárast objednávok bol najmenší za uplynulých päť mesiacov. Domáce objednávky sa pritom zvýšili o 2,3 %, ale zahraničné klesli o 0,8 %, najmä v dôsledku pádu objednávok z eurozóny o 6 %.
Štatistiky tiež odhalili, že nové objednávky na polotovary sa zvýšili o 4 % a na spotrebný tovar o 2,6 %, ale objednávky na kapitálové výrobky klesli o 2 %.
V porovnaní s februárom 2020, posledným mesiacom pred vypuknutím pandémie v krajine, boli septembrové objednávky stále o 2,6 % nižšie, pričom objednávky na stroje a zariadenia boli o 8,2 % pod úrovňou pred pandémiou. Objednávky v automobilovom priemysle, najväčšom výrobnom sektore Nemecka, však boli v septembri o 5,8 % vyššie ako pred krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy