Paul Krugman: USA potrebujú skutočne veľký záchranný balík, aby udržali svoju ekonomiku nad vodou

, CNBC Foto: TASR/AP

Ak USA nedokážu dostať koronavírus pod kontrolu, ich ekonomika bude možno potrebovať niekoľko stoviek miliárd dolárov mesačne na pomoc pri katastrofách. Uviedol to ekonóm, laureát Nobelovej ceny, Paul Krugman.

Zúrivé prepuknutie koronavírusu naďalej potláča vyhliadky pracovníkov a podnikov. „Ešte sme stále vo fáze odstraňovania následkov katastrof," povedal pre CNBC Krugman. „Veľa ľudí bude bez práce, veľa podnikateľov bude v strese. Musíme im jednoducho urobiť život znesiteľným,“ dodal.

Krugman uviedol, že je ťažké stanoviť celkovú sumu ideálneho balíka opatrení pre USA. Zdôraznil však, že to bude „skutočne vysoká cena“.  „Stále máme o 11 miliónov pracovných miest menej, ako sme mali pred tým, ako došlo k tejto udalosti, a všetci títo ľudia sú bez platov, miestne samosprávy sú v extrémnej finančnej núdzi, tisíce podnikov – možno stovky tisíc – sú na pokraji zrútenia. Takže potrebujeme toho veľa, aby sme túto vec udržali nad vodou."

USA v marci uzákonili balíček v hodnote 2 bilióny dolárov, v rámci zákona o starostlivosti (CARES Act). Tieto výhody však buď vypršali, alebo čoskoro skončia. Rokovania o ďalšej pandemickej úľave boli mesiace v slepej uličke potom, čo sa republikáni a demokrati nedohodli na tom, čo by malo balík obsahovať.

Demokrati navrhli ďalší záchranný balík vo výške 2,2 bilióna dolárov, ktorý zahŕňa financovanie pre štátne a miestne samosprávy, ako aj rozšírenie zvýšených dávok v nezamestnanosti o ďalších 600 dolárov týždenne. Republikáni medzitým chceli menší, ktorý by sa viac zameral na platby jednotlivcom a firemné pôžičky.

Vodca väčšiny Senátu Mitch McConnell, ktorý zvíťazil a bude stáť na čele už siedme volebné obdobie, v stredu uviedol, že ďalší zmierňovací balíček bude jeho prioritou, keď sa komora zíde budúci týždeň. Krugman napriek tomu uviedol, že nič nenasvedčuje tomu, že McConnell bude súhlasiť s veľkým návrhom na úľavu alebo s rozšírením zvýšených dávok v nezamestnanosti, ktoré sú „najdôležitejšou politikou“ na zmiernenie ekonomických dopadov pandémie. Republikáni, poznamenal, považovali tieto výhody za „odmeňovanie ľudí za to, že nepracujú“, a preto nemusia chcieť tento druh výplat obnoviť. „Bolo to oveľa efektívnejšie ako čokoľvek iné v balíku, ale videli sme veľmi, veľmi málo … zo strany republikánov Senátu, aby obnovili vylepšené zamestnanecké výhody," uviedol ekonóm, ktorého vedecký záujem zahŕňa makroekonómiu a medzinárodnú ekonómiu, získal v roku 2008 Nobelovu cenu za svoju analýzu obchodných vzorcov a umiestnenia hospodárskej aktivity.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy