Ceny ropy pokračovali v piatok ráno v poklese

Ceny ropy na konci týždňa pokračujú v poklese. Dôvodom je prekvapivý nárast ropných rezerv v USA, keďže pandémia nového koronavírusu naďalej brzdí dopyt.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v piatok o 7.36 h SELČ predával po 37,22 USD (31,41 eura). To bolo o 8 centov alebo o 0,21 % menej ako vo štvrtok (10. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt vo štvrtok stratil 75 centov alebo približne 2 % a uzavrel na 37,30 USD za barel.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok o 7.36 h SELČ predával s mínusom 14 centov alebo 0,35 % po 39,92 USD za barel.
Oba referenčné druhy ropy strácajú od začiatku týždňa okolo 6,5 % a zrejme zaznamenajú druhý týždňový pokles po sebe. Dôvodom je, že druhá vlna pandémie zhoršuje vyhliadky trvalého zotavovania dopytu.
Vývoj na ropnom trhu v uplynulých dňoch ovplyvňovala predovšetkým nálada na medzinárodných finančných trhoch. Výrazný negatívny vplyv mal hlavne pokles technologických akcií v USA, ktoré boli nejaký čas pod veľkým tlakom, čo zhoršilo náladu a rizikový apetít investorov.
Ďalším faktorom bol nečakaný nárast ropných rezerv v USA, ktoré sa v týždni skončenom 4. septembra zvýšili približne o 2 milióny barelov. Analytici pritom počítali s ich poklesom o 1,3 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy